Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή 2η γιορτή για την ψυχική υγεία: Γέλα ψυχή μου…

2η γιορτή για την ψυχική υγεία: Γέλα ψυχή μου…

8


 Αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια και στο στίγμα της κατάθλιψης ήταν η γιορτή για την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κήπο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων και συνδιοργανωτή την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Νομού Χίου.
   Πέρα από το μήνυμα για προσοχή στην οδήγηση αλλά και από το γεγονός ότι και τα δύο θέματα αποτελούν μέγιστα προβλήματα της εποχής μας έχουν μεταξύ τους και μεγάλη συνάφεια.
   Όπως μας εξήγησαν οι ψυχίατροι από το νοσοκομείο Χίου και το Κέντρο Ημέρας, Ελένη Βουτιέρου και Νίκος Χαλκούσης ύστερα από ένα τροχαίο (είτε φύγει ένας συνάνθρωπος μας είτε τραυματιστεί έστω και ελαφριά) μένει πίσω πολύ πόνος αλλά και κατάθλιψη.
   «Σκεφθείτε πόσοι άνθρωπο χάθηκαν μόνο φέτος, πολλαπλασιάστε λοιπόν τα μέλη της οικογένειας τους και θα καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα», σημείωσε η κα Βουτιέρου.
   «Είναι επίσης παρατηρημένο ότι πολλά τροχαία γίνονται από κατανάλωση αλκοόλ, όπως και στην αρχή ή στο τέλος του εργασιακού χρόνου. Δύο σημαντικότατους λόγους που έχουν συνάφεια με την κατάθλιψη», πρόσθεσε ο κ. Χαλκούσης.
   Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Χίου, ενώ επισημάνθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει ώστε να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό και να μιλήσουμε για το πρόβλημά μας. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η λειτουργία δομών που άρχισαν να στήνονται τα τελευταία χρόνια, από την περίοδο που υφυπουργός Υγείας ήταν η Ελπίδα Τσουρή.
   Οι εκδηλώσεις για την ψυχική υγεία ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή όλων –και με δικά τους έξοδα- στη συναυλία της Χάρις Αλεξίου στο Δημοτικό Στάδιο. Πριν τη συναυλία υπήρχε η δέσμευση ότι θα ακουστούν συνθήματα που αφορούν την πρόληψη στα τροχαία αλλά και στην καταπολέμηση του στίγματος, η στάμπα ότι κάποιος είναι τρελός.
   Τρελός μόνο για τη ζωή μπορεί να είναι κάποιος και για κανένα άλλο λόγο, μας τόνισαν και πράγματι έτσι είναι!
  
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 17/7/2008 (dimokratiki.org)