Αρχική Green Life Διαδρομές Δράσεις για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού

Δράσεις για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού

14

 Στον δήμο Αγίου Κηρύκου της Ικαρίας διοργανώθηκε το δεύτερο συνέδριο για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού. Ηδη, στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αλιευτικού τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, έχουν ενταχθεί συνολικά 2.098 αλιευτικά σκάφη (εκ των οποίων 43 στον ?γιο Κήρυκο).


Οι δράσεις ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Αλιευτικός Τουρισμός» που συγχρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III Β – ARCHIMED, με επικεφαλής εταίρο την Αγροτουριστική, στις οποίες συμμετείχε και η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής INTERREG κ. Έλενα Ξενοκράτη.


Η υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Αγροτουριστικής και project manager του έργου κα Ρένα Καπουτσή στην ομιλία της, υπογράμμισε ότι ο αλιευτικός τουρισμός δίνει τη δυνατότητα στους αλιείς να χρησιμοποιούν τα σκάφη τους για ψυχαγωγικό σκοπό, χωρίς να εγκαταλείψουν την κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα. Μπορούν να επιβιβάζουν τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ή και να συμμετέχουν στη διαδικασία του ψαρέματος κάνοντας μια ημερήσια εκδρομή στη θάλασσα.


Το κέρδος από τον αλιευτικό τουρισμό είναι πολλαπλό: στους αλιείς προσφέρει πρόσθετο εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και διαφοροποιημένες επαγγελματικές προοπτικές για τα παιδιά τους, ενώ δίνει την ευκαιρία στους τουρίστες να γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμα του ψαρά. Ακόμα, με τον αλιευτικό τουρισμό αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακας, αφού με την ολοκλήρωση της αλιευτικής εκδρομής οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν τα αλιεύματα εν πλω, στην παραλία ή και σε τοπικό εστιατόριο.


Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Καπουτσή «η εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού και του ιχθυοτουρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να διαφοροποιήσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στις περιοχές των οποίων η οικονομία εξαρτάται από την αλιεία, να ενισχύσει το εισόδημα των αλιέων και να προωθήσει μια εναλλακτική τουριστική πρόταση που να σέβεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον». Με τον αλιευτικό τουρισμό δημιουργείται η προοπτική αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών με την ενεργό δράση τόσο των αλιέων όσο και της τοπικής κοινωνίας.


Η έλλειψη ενός ενιαίου και επικαιροποιημένου νομοθετικού πλαισίου που να προβλέπει και να προσδιορίζει τον τρόπο εφαρμογής και ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή οικονομικών κινήτρων στους αλιείς και απλοποιώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έρχεται να καλύψει η πρόταση νομοθετικού πλαισίου της Αγροτουριστικής που έχει υποβληθεί προς δημόσια διαβούλευση στα συναρμόδια Υπουργεία, ύστερα από επεξεργασία της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, ιταλικής και ελληνικής νομοθεσίας.


Παράλληλα, η ένταξη του αλιευτικού τουρισμού στον ?ξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία» για την Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Αγροτουριστικής, ώστε να παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους αλιείς εκείνους που θα επιλέξουν να ασχοληθούν με την εναλλακτική αυτή δραστηριότητα.