Αρχική Πολιτισμός ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ “ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ” – 1 & 2...

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ “ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ” – 1 & 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

19

Το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ “τέχνη στη γη της μαστίχας”, συμπεριλαμβάνει στις εκδηλώσεις του τα “Θεοδωράκεια”, τα οποία αποκτούν πλέον Μεσογειακή υπόσταση και διεθνή εμβέλεια.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια από τα Ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο με καλλιτέχνες και συγκροτήματα της Κάτω Ιταλίας, καθώς και συναυλία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου και της Τουρκίας. 

 

 

 

 

 

 

Νότιος Ιταλία

τα πρόσωπα του μύθου…

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ENCARDIA – ROBERTO LICCI

MALALINGUA


BALLO DEL MARE- CHAMELEONΠαρασκευή 1 Αυγούστου, 9:00 μ.μ.


Ανοιχτό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Καστρομηνάς)


Τιμή εισιτηρίου:15Μια εκρηκτική συνάντηση δώδεκα μουσικών και οκτώ χορευτών επί σκηνής θα μας αποκαλύψει τη δύναμη μιας από τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου.

Οι μουσικές και τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας διαπλέκονται με τη μουσική και τα τραγούδια από τη “Βενετσιάνα” του Νίκου Ξυδάκη.


Το συγκρότημα Encardia (Ελλάδα) συναντά τον βετεράνο Roberto Licci (Ν.Ιταλία) και τους ανεπανάληπτους Malalingua (Ν.Ιταλία) για μία μοναδική παράσταση βαπτισμένη στους θρύλους και τις παραδόσεις των Ελλήνων του ιταλικού νότου.


Μαζί τους το χορευτικό ντουέτο παραδοσιακής ταραντέλας Ballo Del Mare και η ομάδα σύγχρονου χορού Chameleon.


Γιατί ο μύθος…ανήκει σε όλους !


Οι μουσικοί παίζουν και τραγουδούν ασταμάτητα…


τα σώματα των χορευτών αφηγούνται ενώ…


η ταραντέλα μας οδηγεί στη γιορτή και την κάθαρση…!


Και… τότε ο Νίκος Ξυδάκης φέρνει τις μελωδίες της Ανατολής που συνηχούν με τις γκρακάνικες και μας ταξιδεύουν στα νερά της Μεσογείου…


Ο Νίκος Ξυδάκης από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, γεννήθηκε στο Κάιρο. Η καταγωγή του, είναι από τα νησιά της Σάμου και της Κάσου. Η μουσική που γράφει, έντονα αναφέρεται σ’ αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου κόσμου ελληνικού που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά.
Ο Νίκος Ξυδάκης έχει κυκλοφορήσει πολλούς προσωπικούς δίσκους, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους ερμηνευτές και έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.


Το μουσικό συγκρότημα encardia εμπνέεται, μελετά και παίζει μουσική και τραγούδια από τα ξεχασμένα χωριά της Καλαβρίας μέχρι τις εύφορες πεδιάδες της Grecia Salentina και από τα παράλια της Σικελίας μέχρι τα σοκάκια της Νάπολης. Οι encardia ταξιδεύουν αναζητώντας ρίζες παράξενες ενός πολιτισμού που εκφράζεται ιδιαίτερα μέσα από διαλέκτους τοπικές, ελληνικές και μη, με τραγούδια και ταραντέλλες που ακούγονται από τη μία άκρη ως την άλλη.


Το χορευτικό ντουέττο ballo del mare,, παρουσιάζει το μοναδικό χορό της tarandella pizzica που για αιώνες λειτούργησε θεραπευτικά εξ αιτίας του δηλητηριώδους τσιμπήματος της αράχνης «Ταραντούλα» και διατηρείται ζωντανός μέχρι σήμερα στη μαγευτική Μagna Grecia.


Ο Roberto Licci από το χωριό Kalimera, ζωντανός μουσικός θρύλος της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας, είναι ο ιδρυτής των GHETONIA. H σημαντικότερη μορφή του γκρεκάνικου τραγουδιού, ο άνθρωπος που ταξίδεψε τα γκρεκάνικα σε όλο τον κόσμο με την εμβληματική φωνή του.


Σήμερα η «γρεκάνικη» γλώσσα (griko) είναι ακόμα ζωντανή σε 9 ελληνόφωνα χωριά στην περιοχή του Σαλέντο – 40.000 περίπου κάτοικοι – και σε άλλα 9 στην περιοχή της Καλαβρίας – με πολύ λιγότερο πληθυσμό.


Πρόκειται για ένα ποιητικό, «τραγουδιστό» γλωσσικό ιδίωμα που διασώζει αρχαία στρώματα της ελληνικής γλώσσας, με νεώτερες ιταλικές προσμείξεις.Οι “Malalingua” εστιάζουν την έρευνα τους στην παράδοση του πολιτικού τραγουδιού και του δημοτικού ιταλικού τραγουδιού, και ιδίως επικεντρώνονται σε εκείνο το μέρος του ρεπερτορίου που τους αγγίζει πιο βαθιά αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κοινές τους ρίζες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Grecia Salentina και του Gargano καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές της Νότιας Ιταλίας

ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ DUARTE – ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ

“Η Oρχήστρα του Δρόμου” Συμμετέχει ο «Κήπος με τις τρομπέτες» του Φώντα Τζανίνη


Σάββατο 2 Αυγούστου, 9:00 μ.μ.


Ανοιχτό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Καστρομηνάς)


Τιμή εισιτηρίου:15
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ταξιδεύουν την παράσταση τους με τίτλο:«Η Ορχήστρα του Δρόμου», συναντά τους ήχους και τις φωνές της Μεσογείου.


Οι δύο εξαιρετικοί και πολυβραβευμένοι συνθέτες που μας έχουν χαρίσει από τις πιο πρωτότυπες και συναρπαστικές μουσικές παραστάσεις, ενώνουν για μία ακόμη φορά τη δεξιοτεχνία και την αισθητική τους και παρουσιάζουν τις σημαντικότερες στιγμές του έργου τους αλλά και τα νέα τους τραγούδια.


Ιδανική ερμηνεύτρια των τραγουδιών τους και μόνιμη συνοδοιπόρος τους τα τελευταία χρόνια η Έλλη Πασπαλά, η αισθαντική ερμηνεύτρια των μεγάλων συνθετών που με την μοναδική ποιότητα της φωνής της και την σπάνια εκφραστικότητά της, άλλοτε απογειώνει και παρασύρει και άλλοτε καθηλώνει και συγκινεί με την ερμηνεία της.


Οι μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου συναντούν τους ήχους και τις φωνές της Μεσογείου, με τη συμμετοχή ξεχωριστών ερμηνευτών: Μαζί τους ο Πορτογάλος Duarte, ένας από τους καλύτερους και πολυβραβευμένους νέους ερμηνευτές των πορτογαλέζικων fados,. Βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου νέου ερμηνευτή των fados (Best New Fado Artist Award ’06) από το ίδρυμα Amalia Rodrigues, τον πιο σημαντικό οργανισμό της Πορτογαλίας για την προώθηση των fados .


Μαζί τους και η Ντιλέκ Κοτς από την Τουρκία, γνωστή από την σαγηνευτική ερμηνεία της στο σάουντρακ της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα αλλά και από συνεργασίες της με σημαντικά ονόματα της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Συμμετέχει επίσης «Ο Κήπος με τις τρομπέτες» υπό τη διεύθυνση του Φώντα Τζανίνη, εμπλουτίζοντας τη συναυλία με τη λάμψη και τα ηχοχρώματα των χάλκινων πνευστών του Ιονίου.


Σημαντικό μέρος της παράστασης θα αφιερωθεί στις υπέροχες μουσικές που έχουν γράψει οι δύο συνθέτες για τον κινηματογράφο-άλλωστε η Ευανθία Ρεμπούτσικα κατέκτησε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις, καθώς η μουσική της για την ταινία «Πατέρας και Γιός», απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής για κινηματογραφική ταινία του 2006 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Soundtrack, ενώ ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος κατέκτησε φέτος για δεύτερη φορά το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας URANYA του Κώστα Καπάκα.


Η «Ορχήστρα του Δρόμου», με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, θα μεταφέρει στη σκηνή ονειρικές μουσικές, αγαπημένα τραγούδια, ευρηματικά happenings και αισθαντικές ερμηνείες. Οι μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, με την ίδια φυσικότητα που συναντούν την τρομπέτα, το κανονάκι , την ηλεκτρική κιθάρα αλλά και την υπέροχη φωνη της Έλλης Πασπαλά, με την ίδια ακριβώς φυσικότητα θα συναντήσουν και τα συγκινητικά fados του Duarte αλλά και την παράδοση της Ανατολής με την Ντιλέκ Κοτς.


Προπώληση Εισιτηρίων:  1. Βιβλιοπωλείο «Πάπυρος», τηλ: 22710 21550
  2. Δισκοπωλεία «Ηχώ», τηλ: 22710 81296
  3. Αθλητικά Είδη «Σιταρένιος», τηλ: 22710 43350
  4. Γραφείο Οικοτουριστικών Δραστηριοτήτων-Μεστά, τηλ: 22710 76084
  5. Καφέ Avenue

Πληροφορίες


Τηλέφωνα : 22710 81106, 22710 44394