Αρχική Νέα Τοπικά Καταστρέφουν τα ΚΔΑΠ, ανάστατοι οι γονείς

Καταστρέφουν τα ΚΔΑΠ, ανάστατοι οι γονείς

5

 Αιφνιδιάστηκαν οι Σύλλογοι και οι ομοσπονδίες των ατόμων με αναπηρίες, που από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενημερώθηκαν για  την απόφαση του Υπουργείου, που αποδυναμώνει ή όπως αλλιώς λέει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Χίου, βάζει ταφόπλακα στα ΚΔΑΠ.
Η συγκεκριμένη απόφαση υπενθυμίζουμε ότι αποκλείει παιδιά μητέρων που δεν εργάζονται από τα ΚΔΑΥ, βάζει οικονομικά κριτήρια, καθώς και ηλικιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τον Πέτρο Τζούμα, η κοινή αυτή απόφαση για τα ΚΔΑΠ και του βρεφονηπιακούς σταθμούς άλλα πράγματα εξυπηρετεί κι όχι τα άτομα με αναπηρίες. “Πώς είναι δυνατόν να θέλουν τη μητέρα εργαζόμενη, ενώ κι εκείνη η ίδια μπορεί να έχει πρόβλημα. Τα προβλήματα υγείας, ή τα ψυχολογικά, ή τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει, τα αγνοούν”, τόνισε, ενώ επισήμανε τις χρόνιες προσπάθειες που έχουν γίνει για να μπορούν τα ΚΔΑΠ να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και να λειτουργήσουν. “Από το 1984 προσπαθούσαμε να στήσουμε τα ΚΔΑΠ και τα καταφέραμε το 1987. Επιχορηγήθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα με αυτή την απόφαση επιστρέφουμε 30 χρόνια πίσω”, δήλωσε ο κ. Τζούμας.
Χαρακτηριστική ήταν και η έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΝΑ Χίου για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στην οποία παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα καθώς και αυτά της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η εφικτή χρηματοδότηση με βάση τα νέα δεδομένα είναι για 4 παιδιά ΜΕΑ 16.800 ευρώ, η μέγιστη χρηματοδότηση για 30 παιδιά είναι 126.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος του τελευταίου έτους για 28 παιδιά φτάνει τις 275.000 ευρώ.
Από την παραπάνω έρευνα, είναι εμφανές ότι και να βρεθεί ο μέγιστος αριθμός ωφελουμένων και πάλι είναι πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο από οικονομικής πλευράς, να διασφαλιστεί η λειτουργία των δομών φύλαξης των παιδιών.
Γι αυτό και οι συγκεκριμένοι σύλλογοι και ομοσπονδίες ζητούν να χρηματοδοτούνται άμεσα 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δομές και τα “άκυρα” αυτά κριτήρια που θέτει η νέα υπουργική απόφαση να καταργηθούν. “Εμείς περιμέναμε από το Κράτος να βελτιώσει την κατάσταση, όχι να αλλάξει την απόφαση και γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Υπάρχουν οικογένεις που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και ακούγοντας τα τελευταία νέα απελπίστηκαν”, ανέφερε ο κ. Τσούμας επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση αυτή άμεσα, τότε ο Σύλλογος Χίου θα συντονιστεί με τους υπόλοιπους της Ελλάδας και θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ