Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπ. Τσουρή: απορρύθμιση στη λειτουργία της αγοράς ακτοπλοϊκών υπηρεσιών

Ελπ. Τσουρή: απορρύθμιση στη λειτουργία της αγοράς ακτοπλοϊκών υπηρεσιών

16

 Αθήνα, 18 Ιουλίου 2008


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή, έπειτα από την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη στρεβλώσεων του Ανταγωνισμού στον κλάδο της Ακτοπλοΐας, επαληθεύει και δικαιώνει τις, επί τρία συναπτά έτη, θέσεις και καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ.
Από την πρώτη στιγμή, είχαμε επισημάνει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει πλήρως απορρυθμίσει τη λειτουργία της αγοράς των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κατάργηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, το 2004 και, η απελευθέρωση των ναύλων της οικονομικής θέσης, το 2006, χωρίς την ύπαρξη κανενός μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών.
Είχαμε επισημάνει, σε όλους τους τόνους, ότι η ολιγοπωλιακή αγορά μιας υπηρεσίας δημοσίου συμφέροντος, δεν εποπτεύεται, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια αξιολόγησης της ποσότητας, της ποιότητας και του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα γεγονότα, για μία ακόμα φορά, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ύπαρξη ανταγωνισμού και μηχανισμών ελέγχου της αγοράς.
Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, μένει έκθετη απέναντι στον Ελληνικό λαό, για την ανεξέλεγκτη κατάσταση της αγοράς, έχοντας ομολογουμένως, εξαρχής και με εξαιρετική συνέπεια, επιλέξει τη μονόπλευρη εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων εταιρειών, και όχι των νησιών.