Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αντιστασιακό Βίκτωρα Μπιλιράκη που εκτελέστηκε από...

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αντιστασιακό Βίκτωρα Μπιλιράκη που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην κατοχή

12

 Πρόσκληση
     Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Παράρτημα Χίου), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουνού και ο Δήμος Ιωνίας σας καλούν στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Βίκτωρα Μπιλιράκη, αντιστασιακού, μαχητή του ΕΛΑΣ, φυλακισμένου στο Χαϊδάρι, που εκτελέστηκε από τις Κατοχικές δυνάμεις στις 8 Απρίλη του 1944, στην Καισαριανή, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Αυγούστου στις 20:00 στην πλατεία του χωριού.
     Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
* Άνοιγμα της εκδήλωσης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουνού.
* Χαιρετισμός απ’το Δήμαρχο Ιωνίας κ. Π. Καμίτση.
* Αναφορά στη βιογραφία του Βίκτωρα Μπιλιράκη εκ μέρους της δασκάλας κ. Αλεξάνδρας Σταματουλάκη .
* Απαγγελία ποιημάτων απ’το δάσκαλο Μάρκο Σκούφαλο.
* Χαιρετισμός απ’τον πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Εθνικής Αντίστασης Δ. Ψωμαδάκη.
* Απότιση φόρου τιμής


ΒΙΚΤΩΡΑΣ  ΕΥΡ. ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ       (1915 -1944 )


Γεννήθηκε στο Βουνό της Χίου το 1915.

Γονείς του ήταν ο δάσκαλος Ευριπίδης Μπιλιράκης και η Καλλιόπη Πατρώνα.

Ήταν απόφοιτος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγορούσε στην Αθήνα.
Στον πόλεμο του 1940-41 υπηρέτησε σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός  και προήχθη σε υπολοχαγό επ’ανδραγαθία.
Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ εντάχθηκε σ’αυτό και απετέλεσε ένα από τα ανώτερα στελέχη του. Με την ίδρυση του ΕΛΑΣ υπηρέτησε σαν συνταγματάρχης -καπετάνιος με περιοχή ευθύνης του την Νέα Ιωνία – Ν. Φιλαδέλφεια και Ηράκλειο Αττικής. Ασχολήθηκε με αντιστασιακές πράξεις κατά των καταχτητών και πραγματοποίησε πολλά σαμποτάζ κατά των Γερμανών.
Συνελήφθη το 1944 στον Περισσό, σ’ένα μπλόκο των Γερμανών,μετά από άνανδρη προδοσία πρώην φίλου του και βασανίσθηκε επί πολλούς μήνες με φρικτά βασανιστήρια στην Ειδική Ασφάλεια και στο Χαϊδάρι Από εκεί μεταφέρθηκε για εκτέλεση στην Καισαριανή μαζί με άλλους 49 αντιστασιακούς. Ήταν 29 ετών.
Ένας ήρωας που θυσίασε τα ζωή του για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας με μεγάλη συμβολή στον αντιφασιστικό αγώνα κατά των Γερμανών καταχτητών.
Οι χωριανοί του τον τίμησαν δίδοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού το όνομά του.
Αργότερα ο Μορφωτικός σύλλογος του Βουνού φιλοτέχνησε την προτομή του, έργο του Χιώτη γλύπτη Γ. Κουτσουράδη, για να θυμίζει το έργο και τη θυσία του στις επερχόμενες γενεές.