Αρχική Νέα Τοπικά Χρήζει επισκευών ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Χρήζει επισκευών ο ΟΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

14

     

   Στα 2.500 τετραγωνικά μέτρα απλώνονται οι εγκαταστάσεις του Οίκου Αγάπης στο Νεοχώρι.
     Από το 2000 στο χώρο φιλοξενούνται οι ένοικοι του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ ενώ εδώ και 3 περίπου χρόνια λειτουργεί το Διονυσιείο οικοτροφείο για νοητικά υστερούντα άτομα.
     Με αυτόν τον τρόπο έγινε δυνατή η μερική αξιοποίηση του χώρου ενός κτηρίου που με διαφορετικό σκεπτικό είχε δημιουργηθεί αλλά που ποτέ δεν κατάφερε να βρει φορέα για τη συντήρησή του.
     Τα κτιριακά προβλήματα επανέρχονται όμως στο προσκήνιο αφού σύμφωνα με πληροφορίες πολλαπλά είναι τα θέματα που πρέπει να λυθούν.
     Μην έχοντας τεχνική υπηρεσία το Νοσοκομείο Χίου που διαχειρίζεται το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, έχει ζητήσει την τεχνική υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη σχετικής μελέτης.
     Το ύψος των αναγκαίων παρεμβάσεων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 300.000 ΕΥΡΩ.
     Άρα το ζητούμενο σήμερα είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη και παράλληλά να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ (δηλαδή το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), από την ώρα που ούτε η Ιερά Μητρόπολη Χίου μπορεί να βοηθήσει στον τομέα αυτό..
     Το νοσοκομείο παρόλο που η χρηματοδότηση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει σταματήσει το 2004, φροντίζει να το κρατά ζωντανό και να χρηματοδοτεί το ίδιο το πρόγραμμα.
     Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν 10 άτομα, ενώ παράλληλα το Σκυλίτσειο σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΨΥΧΑΡΓΩΣ διαχειρίζεται το πρόγραμμα «προστατευμένο διαμέρισμα» όπου εκεί διαβιώνουν 4 άτομα, μας είπε η ψυχίατρος Ελένη Βουτιέρου η οποία ζει από κοντά τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου.
     .