Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Χάνουμε τα «Μαύρα Βόλια»

Χάνουμε τα «Μαύρα Βόλια»

13

 

 

   Τα «Μαύρα Βόλια», «Μαύρος Γυαλός» για τους ντόπιους, η παραλία- σήμα κατατεθέν στο Εμπορειός της Χίου, πολυδιαφημισμένη και αγαπητή σε χιλιάδες επισκέπτες κινδυνεύει να εξαφανιστεί!
      Χρόνο με το χρόνο είναι εμφανής η μείωση στα ηφαιστειογενής προέλευσης μαύρα βότσαλα.
      Κύρια αιτία το ότι πολλοί είναι αυτοί που κλέβουν βότσαλα, αφήνοντας σε πολλά σημεία μόνο μαύρη άμμο, για να τα χρησιμοποιήσουν σε κατασκευή βοτσαλωτών και στόλισμα αυλών!
      Η πρόεδρος του μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου «Γ. Θεοτοκάς» Άννα Καμπά εκφράζοντας την αγωνία της για το μέλλον αυτής της μοναδικής παραλίας σημείωσε ότι το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται έντονα από την περίοδο που εκτελούσε δρομολόγια το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΚΕΝΤΕΡΗΣ όπου τα απόνερα του, αιτία της μεγάλης ταχύτητας, παρέσερναν τα βότσαλα στη θάλασσα.
      Η ανθρώπινη παρέμβαση συνεχίζεται στην περιοχή με τη δημιουργία τοιχίων. Από τα παρακείμενα βράχια δεν πέφτουν πλέον κομμάτια στην παραλία όπου με την πάροδο του χρόνου θα υποστούν λείανση και θα μετατραπούν σε «μαύρα βόλια- βότσαλα».
      Ευτυχώς το πρόβλημα της μείωσης των ξεχωριστών βότσαλων δεν υφίσταται στη γειτονική παραλία Φώκι του Δήμου Μαστιχοχωρίων. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δρόμος ώστε να πάνε οχήματα ορισμένοι επιτήδειοι και να κλέψουν τα βότσαλα της παραλίας.