Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Ηλεκτρονικό μάτι σε Αυγώνυμα- Ανάβατο- Προστασία δασών με κάμερα

Ηλεκτρονικό μάτι σε Αυγώνυμα- Ανάβατο- Προστασία δασών με κάμερα

9

 Υπό συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι τα δάση Αναβάτου και Αυγωνύμων, μετά την ολοκλήρωση τοποθέτησης ειδικών συστημάτων στην περιοχή.
   Ο Δήμος Ομηρούπολης μέσα από το πρόγραμμα «Κοινωνίας της Πληροφορίας», προϋπολογισμού 550.000 ΕΥΡΩ, είναι ο πρώτος Δήμος στο Αιγαίο (και τρίτος σε όλη τη χώρα) που αποκτά ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα για την προστασία των δασών του.
   Ήδη γίνονται οι δοκιμές από την εξειδικευμένη πορτογαλική εταιρεία που έχει τοποθετήσει κάμερες και το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής. Οι κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα για σάρωση σε 360 μοίρες και ζουμ σε περίπτωση εντοπισμού καπνού.
   «Τα συνεργεία εκτελούν τις τελευταίες εργασίες και σύντομα θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε» μας είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κούνουπας. Τόσο στο Δήμο όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τοποθετημένες οθόνες όπου θα μπορούν να λαμβάνουν όλο το 24ώρο εικόνα.
   Σημαντικό είναι ότι το σύστημα λειτουργεί ακόμα και σε διακοπή ρεύματος ενώ οι παρεμβάσεις για επιδιορθώσεις θα μπορούν να γίνονται μέσω διαδικτύου από την… Πορτογαλία.
   Μια ακόμα ωφέλεια είναι η δυνατότητα να αποκτήσουν γρήγορο ιντερνέτ οι κάτοικοι σε Αυγώνυμα (όπου υπάρχουν και τουριστικά καταλύματα) και Ανάβατο.
   Ικανοποιημένοι από την εγκατάσταση του συστήματος, που να σημειωθεί ότι επί Δημαρχίας Παπαληού εξεταζόταν η ένταξή του σε σχετικό πρόγραμμα, είναι και στην Πυροσβεστική.
   Όπως μας τόνισε ο υποδιοικητής Ιάκωβος Αρχοντάκης περιμένουν να δουν στην πράξη πόσο καλά θα λειτουργήσει.
   «Με το που θα εντοπίζει καπνό θα χτυπά alarm στην υπηρεσία. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα εστιάζει μόνο σε περίπτωση καπνού για να μην έχουμε ψευδείς αγγελίες», μας τόνισε ο κ. Αρχοντάκης.
   Χαρακτηρίζοντας μεγάλη βοήθεια τέτοιου είδους συστήματα τόνισε πάντως και την ανάγκη να δείχνουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες την απαιτούμενη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η κύρια αιτία των πυρκαγιών είναι ανθρώπινες δραστηριότητες.
   Άρα η προσεκτική στάση και ευσυνείδητη ζωή όλων μπορεί να γλυτώσει τα δάση μας από απρόβλεπτα γεγονότα, ακόμα και όταν δεν παρακολουθούνται από κάμερες.
  

του Θοδωρή Πυλιώτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ