Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @νθότυπος; «Ανάμισης ντενεκές» (31/7/2008)

@νθότυπος; «Ανάμισης ντενεκές» (31/7/2008)

16

  Μια ιστορία που μυρίζει Χίο έφταιξε ο Γιάννης Μακριδάκης που με το συνθηματικό τίτλοι «Ανάμισης ντενεκές» έδειξε ότι έχει μέλλον στην πεζογραφία.
     Με γλαφυρή όσο και ευαίσθητη πένα μας ταξίδεψε στη Χίο του 1915 ακολουθώντας τα χνάρια του ήρωά του, του Γιώργη Πέτικα.     Ο Γιάννης αξιοποίησε με το καλύτερο τρόπο την ερευνητική δουλειά στις εφημερίδες του παλιού καιρού. Τα «τετράδια μνήμης» έδωσαν πλούσιο υλικό για δέσει η ιστορία, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι διηγήσεις των ανθρώπων των χωριών μας που ο συγγραφέας με ιδιαίτερη ευαισθησία κατέγραψε.
     Αν και με θητεία στον τοπικό τύπο, ο Γιάννης όπως φαίνεται μέσα από το βιβλίο δεν αποδέχεται τον τίτλο του δημοσιογράφου. Η δουλειά του ερευνητική, ξέφυγε από την πίεση του χρόνου για άμεσο ρεπορτάζ και την αγωνία για το πρωτοσέλιδο.
     Αποτελεί όμως ένα καλό μάθημα για τους λειτουργούς του τύπου για το πώς πρέπει να αξιοποιεί κανείς το υλικό που φτάνει στα χέρια του, είτε μέσω ντοκουμέντων είτε μέσω μαρτυριών.
     Ο τρόπος που ξετύλιξε την ιστορία είναι ιδιαίτερα όμορφος. Αποφεύγει τα περιττά πράγματα και τις επαναλήψεις, ενώ πουθενά δεν νοιώσαμε να κάνει «κοιλιά» το βιβλίο.
     Αν και φονιάς ο Πέτικας γίνεται ήρωας, χωρίς όμως εξάρσεις. Γίνεται ένα πρόσωπο κοντινό μας που περνά την προσωπική του τραγωδία χωρίς να βαρυγκωμά και να φορτώνει σε άλλους ευθύνες.
      Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εστία, και σίγουρα εκεί θα ακουστούν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα.
     Πρότασή μνας να ενταχθεί και ένας χάρτης στην επόμενη έκδοση. Ένας χάρτης παλιός, αν είναι δυνατόν χωρίς τους σημερινούς δρόμους. Γιατί μπορεί ο Γιάννης να ξέρει το Πελιναίο σαν τη χούφτα του, αλλά θα είναι πολύ πιο ωραίο για τον αναγνώστη να γνωρίσει ραχούλες και πλαγιές των βουνών της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Χίου που κατέφυγε ο Πέτικας.
    
     Δυο παρατηρήσεις για το χθεσινό πρώτο θέμα της «Δ» μας έκανε η ψυχίατρος Ελένη Βουτιέρου. Ασθενείς ή καλύτερα ένοικοι είναι προτιμότερο να αναφέρονται τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, ενώ έχουμε νοητικά υστερούντα άτομα και όχι διανοητικά, όπως εκ παραδρομής γράψαμε.
    
     
          ΤΙΤΛΟΙ (30/7/2008)
          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Προτού καταρρεύσει
          ΑΛΗΘΕΙΑ: «Περάστε απ’ το ταμείο»
          ΠΟΛΙΤΗΣ: 4 κλείνουν, 5 ανοίγουν
          CHIOSNEWS.COM: Από 1η Αυγούστου η Γιορτή Αγροτουρισμού