Αρχική Νέα Τοπικά Γαλάζια σημαία «μαϊμού» στο Ναγό

Γαλάζια σημαία «μαϊμού» στο Ναγό

51

      Γαλάζια σημαία δεν σημαίνει μόνο ωραία παραλία για μπάνιο.
     Σημαίνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη των κατά τόπους δημοτικών αρχών.
     Φαίνεται όμως ότι κάποιοι στο Ναγό δεν το έχουν κατανοήσει αυτό και θεώρησαν σωστό να τοποθετήσουν μόνοι τους γαλάζια σημαία στην παραλία.
     Την καταγγελία κάνει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης όπου κατά την επίσημη επιθεώρηση των 4 βραβευμένων ακτών με το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες σημαίες» έπεσε και σε μία πέμπτη!
     Με έγγραφό της η Εταιρεία γνωστοποιεί το θέμα στο Νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη τονίζοντας ότι το γεγονός καταγράφηκε από την εθελόντρια- επιθεωρήτρια της Εταιρείας.
     «Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε αμέσως στη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος στην ΕΕΠΦ, η οποία διαβεβαιώνει ότι η Σημαία αυτή δεν είχε αποσταλεί ποτέ στον εν λόγω Δήμο, ο οποίος δεν συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» εδώ και χρόνια, και συμπεραίνει ότι η Σημασία αυτή έχει αφαιρεθεί από κάποια άλλη βραβευμένη ακτή.»!
     Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Καρδαμύλων Βαγγέλη Μελιτζάνη μας επιβεβαίωσε το γεγονός δήλωσε όμως ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη.
     Μάλιστα ο κ. Μελιτζάνης κατονόμασε τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ναγού ως υπεύθυνο για την ανάρτηση της σημαίας.
    
     28 κριτήρια
     Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί ο Δήμος δεν επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, εφόσον στο φορέα αυτό επιρρίπτουν την ευθύνη, ώστε και να τον ενημέρωσε για το λάθος τους και παράλληλα να φροντίσει να κατέβει η σημαία.
     Η ύπαρξη της γαλάζιας σημαίας στην κάθε βραβευμνένη ακτή σημαίνει να τηρεί ως βασικό κριτήριο τη δειγματοληψία του νερού 2 φορές το μήνα και παράλληλα τα υπόλοιπα, 28 σήμερα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος.
     Τα κριτήρια αυτά συνοψίζονται σε καθαριότητα, παροχή υπηρεσιών, πληροφορίες για την περιβαλλοντική διαχείριση στην ακτή καθώς και τις δράσεις του διαχειριστή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης πληροφορίες για ασφάλεια επισκεπτών και λουομένων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απόσυρσης του βραβείου «Γαλάζια Σημαία» και κατά συνέπεια της ακτής από το Πρόγραμμα.
     Έστω και μετά αυτή την καταγγελία της ΕΕΠΦ ο Δήμος Καρδαμύλων πρέπει να φροντίσει ώστε να υποσταλεί η σημαία «μαϊμού».
     Όσο για το σύλλογο, αν πράγματι είναι ο δράστης, πρέπει να προωθήσει το αίτημα ώστε ο Δήμος Καρδαμύλων να πληροί την επόμενη χρονιά τις προϋποθέσεις και να ενταχθεί έτσι στο πρόγραμμα των «Γαλάζιων Σημαιών».
     Έτσι και αλλιώς ο Ναγός την ομορφιά την έχει για να επιλεγεί στο πρόγραμμα.