Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή ΨΥΧΑΡΓΩΣ: Λειτουργεί χάρη στη βοήθεια νοσοκομείου και κόσμου

ΨΥΧΑΡΓΩΣ: Λειτουργεί χάρη στη βοήθεια νοσοκομείου και κόσμου

14

 Ευτυχώς που υπάρχει και η περιουσία του νοσοκομείου και κρατιέται ζωντανό το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ στη Χίο.
     Αυτό κανείς συμπεραίνει αν κρίνει την εικόνα που παρουσιάζει το πρόγραμμα στην υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τονίζουν σε ερώτηση που απηύθυναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, το πρόγραμμα ψυχορραγεί μετά το 2004 (όταν τελείωσε η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
     Οι ευρωβουλευτές του ΠAΣOK δήλωσαν μεταξύ άλλων:
     «Tα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρόγραμμα ΨΥXAΡΓΩΣ ψυχορραγεί λόγω ασφυκτικής υποχρηματοδότησης. Zητούμε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να δεσμευθεί για τη συνέχιση του προγράμματος, να διαθέσει τα οφειλόμενα κονδύλια στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και να  καταβάλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους. Mετά τα βήματα προόδου που έγιναν με το πρόγραμμα Ψυχαργώς, η φθίνουσα πορεία του συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα.  Είμαστε δίπλα στους εργαζομένους, στους ψυχικά ασθενείς και στις οικογένειες τους και ζητούμε από την πολιτεία να πράξει άμεσα το καθήκον της». 
    
     Η εικόνα της Χίου
     Στη Χίο ο ξενώνας που λειτουργεί στον Οίκο Αγάπης πηγαίνει καλά γιατί έχει τη στήριξη του νοσοκομείου αλλά κυρίως τη στήριξη της κοινωνίας.
     Στο χώρο του Οίκου Αγάπης, φιλοξενούνται 10-12 άτομα. Παράλληλα μέσω του προγράμματος «προστατευμένο διαμέρισμα» που γίνεται σε συνεργασία με το ΨΥΧΑΡΓΩ, 4 άτομα μένουν σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.
     Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αναλογούσε ένα άτομο προσωπικού ανά ασθενή. Σήμερα παρουσιάζονται κενά στους εργαζόμενους, με πιο σημαντικό αυτό του ψυχολόγου (έχει πάρει απόσπαση). Πρόβλημα υπάρχει και στον εργοθεραπευτή που έχει μόνο 2 επισκέψεις τη βδομάδα ενώ υπαρκτά είναι κατά καιρούς τα προβλήματα και στο νοσηλευτικό προσωπικό. (Μία θέση κενή συν ένας νοσηλευτής αποσπασμένος).
     Στα κτηριακά προβλήματα του οίκου Αγάπης, όπου για το θέμα έχει ζητήσει βοήθεια το νοσοκομείο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τη σύνταξη μελέτης, ο διοικητής του Σκυλίτσειου Γιάννης Ξενάκης τονίζει ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί ο χώρος στα άκρως απαραίτητα τετραγωνικά. «Πρέπει να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Σκεφθείτε ότι δίνουμε περίπου 1200 ΕΥΡΩ ανά εβδομάδα για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μέσα στο καλό πλαίσιο συνεργασίας με το Διονυσιείο Οικοτροφείο –όπου γίνεται πολύ καλή δουλειά- πληρώνουμε εμείς τα τρέχοντα έξοδα», σημειώνει ο κ. Ξενάκης.
     Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο η διοίκηση έχει ενεργοποιήσει την πρόταση- μελέτη που είχε γίνει επί υφυπουργίας Ελπίδας Τσουρή για αξιοποίηση της οικίας Δρομοκαϊτη σε συνεργασία με το Δρομοκαϊτειο..