Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τον Πάρι Τσάρτα: Θέλουμε οι φοιτητές μας να καλύπτουν τις...

Συνέντευξη με τον Πάρι Τσάρτα: Θέλουμε οι φοιτητές μας να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς

10

 Από το 2009 μπορεί να λειτουργήσει το νέο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
     Ο αγώνας για τη δημιουργία αυτού του νέου για τα ελληνικά πανεπιστημιακά χρονικά Τμήμα δίνεται από το 1996.
     Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Δημοκρατική» και στο Θοδωρή Πυλιώτη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης Πάρις Τσάρτας, ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν για να φθάσουμε στο σημερινό σημείο και εξηγεί τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο τμήμα.
     
    
     Κύριε Τσάρτα πότε υποβλήθηκε για πρώτη φορά αίτημα δημιουργίας Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
     Η πρώτη φορά που υποβλήθηκε το αίτημα από το Πανεπιστήμιό μας ήταν το 1996 με πρωτοβουλία του συναδέλφου καθηγητή κ. Ζαχαράτου, έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν το μόνο ελληνικό ΑΕΙ το οποίο προωθούσε τις τουριστικές σπουδές ως αυτοδύναμο επιστημονικό πεδίο (Κατεύθυνση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από την ίδρυσή του το 1986).
    
     Πως νιώθετε που ένα όραμα- αίτημα, που και εσείς προσωπικά παλέψατε, μπορεί να γίνει πράξη;
     Χαρούμενος αλλά και προβληματισμένος πάντοτε, γιατί και για τα προφανή χρειάζεται τελικά αγώνας στη χώρα μας.
Στην περίπτωσή μας, χρειάστηκαν συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους ΟΤΑ της Χίου, τους τοπικούς βουλευτές αλλά και την Επιτροπή Στήριξης του Πανεπιστημίου.
    
     Πότε αναμένεται να λειτουργήσει και πόσο έτοιμη είναι η Σχολή να το υποδεχθεί;
     Πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει το 2009 και η Σχολή θα το δεχθεί με χαρά αφού ήταν πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια.
     
     Αλήθεια που θα στεγαστεί; 
     Σύμφωνα με τη Μελέτη προβλέπεται αρχικά συστέγαση στα κτίρια Μιχάλειο, Καρράδειο και Κτίριο ΜΒΑ όπου τώρα στεγάζονται αντίστοιχα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα Μεταπτυχιακά του Τουρισμού και το Μaster in Business Administration.
     
    Αν έχουμε καταλάβει καλά πρόκειται για το πρώτο πανελλαδικά παρόμοιο τμήμα. Τι μπορεί να προσφέρει στον τομέα του;
     Επιλέξαμε να είναι ένα Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού, ώστε με βάση και τις κατευθύνσεις στο πρόγραμμα σπουδών από το τρίτο έτος, οι απόφοιτοι να καλύπτουν τις ανάγκες δύο διακριτών Τμημάτων του Τουριστικού Τομέα, της Διοίκησης των Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Σχεδιασμού και της Πολιτικής του Τουρισμού.
    
     Εδώ ξεκινάμε κάπως αντίστροφα, δεδομένο ότι έχουμε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ποια είναι η εμπειρία από τα μεταπτυχιακά του τουρισμού;
     Η θέση των όλο και περισσότερων αποφοίτων με Master και Διδακτορικά στον Τουρισμό είναι οπωσδήποτε καλύτερη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε κάτι δεδομένο, όπως και σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγή της πολιτικής προσλήψεων στον Ιδιωτικό Τομέα, όπως και στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, ώστε να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον Τουριστικό Κλάδο.