Αρχική Νέα Τοπικά Χατζηδάκης- Υπ. Μεταφορών προς μαθητές για δίπλωμα οδήγησης: «Μη λαδώνετε»

Χατζηδάκης- Υπ. Μεταφορών προς μαθητές για δίπλωμα οδήγησης: «Μη λαδώνετε»

6

 Τη συνδρομή των πολιτών, για να αντιμετωπιστεί η σχεδόν… καθιερωμένη διαφθορά κατά τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, ζήτησαν χθες ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης και ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός.Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν μετά τη συνάντηση, οι Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στη διαφθορά, ακολουθώντας στην κατάταξη τις Πολεοδομίες και τις Εφορίες. «Κάτι πάει στραβά και δεν μας αρέσει», σχολίασε ο υπουργός, επικαλούμενος και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.


Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι στις θεωρητικές εξετάσεις (τα γνωστά «σήματα»), που πλέον διεξάγονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ποσοστό επιτυχίας των εξεταζομένων βρίσκεται στο επίπεδο του 50%. Αντίθετα, κατά την πρακτική εξέταση των υποψηφίων, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 77 και 90%.


Κατά τους αρμόδιους παράγοντες, αυτή η απόκλιση οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι πολλοί από τους υποψηφίους έχουν φροντίσει να φιλοδωρήσουν τους εξεταστές. Η σύλληψη δύο υπαλλήλων την περασμένη Παρασκευή που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν για να κάνουν τα στραβά μάτια κατά την εξέταση ενός υποψηφιού, απλώς υπενθύμισε την ύπαρξη του προβλήματος, που ουδείς ως σήμερα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία.


Το υπουργείο επιφυλάσσεται για την ανακοίνωση μέτρων το αργότερο ώς το τέλος του έτους. Σε πρώτη φάση το έχει ρίξει στην… ανάγνωση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μελέτης που επιχειρεί να αξιοποιήσει την εμπειρία των άλλων χωρών της Ε.Ε.


Υπουργός και νομάρχης δήλωσαν επίσης πως γίνεται προσπάθεια, ώστε να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν πίστες για την πρακτική εξέταση των υποψηφίων. Μία λύση είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος του στρατοπέδου Σακέτα, όμως για το θέμα χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη άλλων υπουργείων, όπως είναι το Εθν. Αμυνας και το ΠΕΧΩΔΕ. Εκτιμάται ότι μόνο για την Αθήνα θα πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον 4 πίστες, καθεμία από τις οποίες θα δεσμεύσει χώρο της τάξεως των 5 στρεμμάτων.


Το μέτρο δεν είναι νέο, καθώς σχετικά κονδύλια είχαν συμπεριληφθεί στο Γ’ ΚΠΣ. Ομως, κατά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ελάχιστες νομαρχίες ανταποκρίθηκαν, αφού η πλειονότητα δήλωσε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ελεύθεροι χώροι στην περιοχή τους.


Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά ώς σήμερα, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα και εφόσον περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία, θα καλούνται να οδηγήσουν στον δρόμο, όπως συμβαίνει και σήμερα.


Οι εξεταστές


Εκτός της αναθεώρησης του τρόπου εξέτασης, στο υπουργείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιλογή των υπαλλήλων που παίζουν τον ρόλο του εξεταστή. Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως για την Αθήνα υπάρχει μια περιορισμένη «δεξαμενή» 200 εξεταστών, οι οποίοι λαμβάνουν ένα πρόσθετο επίδομα της τάξεως των 400 ευρώ μηνιαίως, ασχέτως του αριθμού των υποψηφίων που θα εξετάσουν. «Οπωσδήποτε η αμοιβή των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα πρέπει να είναι δίκαιη, αλλά θα πρέπει να συνδέεται και με το πραγματικό τους έργο», σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών.


ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/08/2008