Αρχική Νέα Τοπικά Διαγωνισμός για τις άγονες

Διαγωνισμός για τις άγονες

8

Διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, περιμένει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 12 ετών.


Οι διευκρινίσεις αφορούν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Σαος ΙΙ» της «ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ», και σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής από τις 28 Ιουλίου 2008, αφορούν την καταβολή ή μη του οφειλόμενου επίναυλου από την εταιρεία, για το συγκεκριμένο πλοίο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, όπως προβλέπεται και από τους όρους του διαγωνισμού.


Σύμφωνα με το πρακτικό, η Επιτροπή κάνει δεκτή την οικονομική προσφορά της εταιρείας για πέντε (άγονες) γραμμές στο Αιγαίο με το πλοίο «Σαος ΙΙ» το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία δύο.


Με τα πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορεί να συναφθούν συμβάσεις από δύο μέχρι και δώδεκα έτη ανάλογα με την ηλικία του πλοίου, με αναπροσαρμογή του ετησίου μισθώματος σύμφωνα με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και σύμφωνα με τη Ρήτρα Καυσίμου.


Το ιστορικό


Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διεξαγωγής του μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που έγινε στις 30 Ιουνίου 2008, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, σύμφωνα μα τα πρακτικά της Επιτροπής αποφασίστηκε να γίνει διερεύνηση του θέματος που αφορούσε τις οφειλές της κοινοπραξίας Saos Ferries.


Ένα μέλος της Επιτροπής στη διάρκεια της συνεδρίασης σύμφωνα με το πρακτικό: «πληροφόρησε την Επιτροπή ότι στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών έχει υποβληθεί αίτημα από την Κοινοπραξία SAOS FERRIES για πληρωμή οφειλόμενου επιναύλου από οφειλόμενα μισθώματα εξυπηρέτησης δρομολογιακών γραμμών. Μετά από αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να γίνει διερεύνηση του θέματος».


Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2008 ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε το με αριθμό πρωτοκόλλου 33541.1/02/15-7-08 έγγραφο της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, σύμφωνα με το οποίο: «η εν λόγω εταιρεία με το εν λόγω πλοίο και για το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 μέχρι 30 Ιουνίου 2008 δεν οφείλει επίναυλο».


Στη συνέχεια η επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτηση συμμετοχής με την προϋπόθεση να διευκρινιστεί ότι στις 30 Ιουνίου 2008, ημέρα αποσφράγισης των φακέλων των δικαιολογητικών είχε καταβληθεί ο οφειλόμενος επίναυλος.


Το ΝΑΤ


Εν τω μεταξύ χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη με θέμα «οφειλές της εταιρείας ΣΑΟΣ προς το ΝΑΤ».


Όπως υπογραμμίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Η εταιρεία ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ του κ. Φ. Μανούση, άμεσα εμπλεκομένου στη δικαστική έρευνα που διεξάγεται σχετικά με συναλλαγή, που αφορά επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, έχει τεράστιες οφειλές προς το ΝΑΤ.


Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα τελευταία 4 χρόνια, δεν έχει εκκαθαριστεί ούτε ένα ναυτολόγιο πλοίου της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ το ΝΑΤ έχει στη διάθεσή του μόνο κάποιες εγγυητικές και επιταγές έναντι των οφειλών, οι οποίες καλύπτουν ένα μόνο πολύ μικρό ποσοστό από αυτές.


Δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του ΝΑΤ και των τεράστιων ελλειμμάτων του, που καλύπτονται από το κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων ερωτάται ο κύριος υπουργός:


-Ποιες είναι οι συνολικές οικονομικές εκκρεμότητες της συγκεκριμένης εταιρείας προς το ΝΑΤ;


-Οι κατατεθείσες στο ΝΑΤ επιταγές, ποιο ποσοστό των οφειλών καλύπτουν;


-Έχουν εκκαθαριστεί ναυτολόγια πλοίων της συγκεκριμένης εταιρείας, και εάν ναι, ποιων ετών; Εάν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της μακροχρόνιας καθυστέρησης;


-Τι προτίθεται να πράξει το ΝΑΤ, για την είσπραξη των οφειλών;»


Τέλος οι συζητήσεις


Συνέχεια είχε όμως και η ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στους κ.κ. Φώτη Μανούση και Απόστολο Βεντούρη. Τελευταίος, ο κ. Μανούσης σε ανακοίνωσή του και απευθυνόμενος προς τον κ. Βεντούρη επισημαίνει:


«Δεν ήταν αναμενόμενες, ούτε καθ’ υπόθεση, διαφορετικές αντιδράσεις και μεθοδεύσεις (καλώς ήδη γνωστές στους κ.κ. Γεράσιμο Στρίντζη, Πάνο Λασκαρίδη, Στέλιο Σαρρή, Κώστα Αγαπητό, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Σακέλλη… κ.ο.κ) από μέρους του κ. Βεντούρη.


Από την πλευρά μου, και διδασκόμενος από τα λάθη μου, επιλέγω ήδη εκείνους με τους οποίους συνδιαλέγομαι… ΥΓ: Κατά λογική ακολουθία δεν επιλέγω, ως στερούμενη σοβαρότητας, οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Ούτε για την πλαστογραφία.»


ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 7/8/2008