Αρχική Πολιτισμός “Ελένη” του Ευριπίδη στα Καρδάμυλα

“Ελένη” του Ευριπίδη στα Καρδάμυλα

23


Την «Ελένη» του Ευριπίδη επέλεξε το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, σε συνδιοργάνωση με το
Δήμο Καρδαμύλων, να ανεβάσει στο ανοιχτό θέατρο Καρδαμύλων τη Δευτέρα 11/8, με πρωταγωνιστές τον ίδιο το σκηνοθέτη Θοδωρή Αθερίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη και το Γιάννη Βούρο και ένα team γνωστών ηθοποιών, αποτελούμενο από τους Γιώργο Καπουτζίδη, Γιώργο Κόρμανο, Θανάση Αλευρά, Ανδρέα Νάτσιο και Νατάσα Κοτσοβού.
Στα Καρδάμυλα η παράσταση δίνεται στις 9.00 μ.μ. της Δευτέρας στο ανοικτό θέατρο «Αδαμάντιος Λεμός», με τιμή εισόδου 15 ευρώ.

Αντιπολεμικό κείμενο
Η «Ελένη» του Ευριπίδη αποτελεί το πιο ανατρεπτικό ίσως έργο του αρχαίου τραγικού, με έντονα αντιπολεμικά μηνύματα, γραμμένο σε μια εποχή, που οι δύο δυνάμεις της κλασσικής Ελλάδας, η Σπάρτη και η Αθήνα, αναμετρούσαν τις δυνάμεις τους ως προς την επικυριαρχία του ελλαδικού και
κατ’ επέκταση του μεσογειακού χώρου.
Πέρα από το παράλογο που καταδεικνύεται σαν βασικό στοιχείο της τραγωδίας, στην «Ελένη» απαντάται το μοναδικό ίσως φαινόμενο της ειρηνικής κατάληξης, σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα έργα της αρχαίας δραματουργίας, στα οποία η κάθαρση επέρχεται με το θάνατο.
Αποτελεί πάντως ένα κείμενο που επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή της θρησκευτικής αντίληψης των προγόνων μας, κατά την οποία οι θεοί είναι πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων.

 

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ