Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: Ανεύθυνοι υδατο…μάχοι!

Αλέκος Γαϊτάνος: Ανεύθυνοι υδατο…μάχοι!

14

 Ανεύθυνοι υδατο…μάχοι!


 

Εν μέσω του θέρους, της περιόδου ακριβώς που η ξηρασία πλήττει ανηλεώς ντόπιους και επισκέπτες του νησιού μας, οι διψασμένοι χιώτες κατατρύχονται από τον καβγά του νυν Δημάρχου Χίου κου Βρουλή με τον εν δυνάμει υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης και σημερινό Νομάρχη κο Λαμπρινούδη.
Αφορμή της νέας μεταξύ τους διαμάχης ,το νερό. Ερίζουν απευθυνόμενοι- στους δύσμοιρους που τους εξέλεξαν- πολίτες για το ποιος και με ποιο τρόπο θα τους ξεδιψάσει πρώτος.
Ο Νομάρχης αλαζονικά διαλαλεί την πραμάτεια του, τα γιγαντιαία δηλαδή ημιτελή φράγματα, τις χαίνουσες αυτές για το περιβάλλον του νησιού πληγές που Κύριος οίδε πότε και αν ποτέ θα ολοκληρωθούν.
Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος κραδαίνει το γεωτρύπανο από το οποίο όπως ανερυθρίαστα και αυτός διατείνεται θα προέλθει η λύση του υδατικού προβλήματος που διαχρονικά ταλανίζει τον τόπο.
Αμφότεροι, δέσμιοι των πολιτικών που διασπάθισαν εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των εργολάβων, θιασώτες του ίδιου υδροβόρου μοντέλου ανάπτυξης για το Νομό, επανέρχονται με νέους αυτοσχεδιασμούς να προκαλέσουν ξανά το δημόσιο αίσθημα. Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Επέλεξαν να ανοίξουν ιδιότυπη προεκλογική βεντέτα με μοναδικό γνώμονα την πολιτική τους επιβίωση. Σε ένα πολιτικό τοπίο που συνεχώς μεταβάλλεται, Νομάρχης και Δήμαρχος, θεώρησαν τη λειψυδρία, το πλέον ζωτικό για το Νομό πρόβλημα, ως προνομιακό πεδίο της στείρας μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί τη μέγιστη κατά το δυνατό συνεννόηση, αρνούνται τον ελάχιστο μεταξύ τους συντονισμό, δημιουργώντας συνθήκες για το Νομό που προσομοιάζουν με αυτές του θέατρου παραλόγου.
Το υδατικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου δήθεν κόπτονται Νομάρχης και Δήμαρχος Χίου, πρόβλημα κατεξοχήν πολιτικό που άπτεται του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης του τόπου για το οποίο οι δυο τους ομονοούν, σαφέστατα δεν περιορίζεται στη δίνη της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Είναι πρόβλημα που η επίλυση του απαιτεί ρήξη με τις πολιτικές και τα συμφέροντα που Δήμαρχος και Νομάρχης ως εκφραστές του συναινετικού δικομματισμού από κοινού υπηρετούν.
Πρόβλημα που η επίλυση του απαιτεί αντιμετώπιση στα πλαίσια ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων του Νομού.
Γρίφος που οι ανεύθυνοι υδατομάχοι αδυνατούν να επιλύσουν…
 

Αλέκος Γαϊτάνος