Αρχική Απόψεις Aρθρα Ισαβέλλα Αδ. Μπουρνιά: 3η έκδοση για το Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα της Ειρ....

Ισαβέλλα Αδ. Μπουρνιά: 3η έκδοση για το Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα της Ειρ. Σαρόγλου-Τσάκου

13

 Η δυσκολία να συντάξει κανείς ένα εγχειρίδιο, μία επιτομή, ή ένα βοήθημα συνίσταται στην αποδελτίωση της πληροφορίας και της γνώσης, με λίγα λόγια τι θα συμπεριλάβει και τι θα παραλείψει ο συγγραφέας…
Το στοίχημα του γράφοντος στο βοήθημα είναι, να είναι απλό κατανοητό και ευανάγνωστο, προκειμένου και μη ειδήμονες να μπορούν να το αφομοιώσουν. Η δυσκολία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν ο συγγραφέας του βοηθήματος στόχο έχει πέραν από την ενημέρωση την άμεση πρακτική εφαρμογή λύσεων-θεραπειών προκειμένου να αντιμετωπισθούν, από μη ειδικούς, ζητήματα ζωής και θανάτου.
Η ιατρός κυρία Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου κατορθώνει όλα τα παραπάνω με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στο «Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα», ένα βιβλίο 517 σελίδων, το οποίο βρίσκεται στην Γ΄ πλέον έκδοση του και απευθύνεται κυρίως σε ναυτικούς.
Το «Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα» της κυρίας Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου αποτελεί έναν άριστο οδηγό πρωτογενούς αντιμετώπισης ιατρικών συμβάντων, για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν από λιμάνι σε λιμάνι διασχίζοντας ωκεανούς και βλέποντας πολλές φορές για μέρες μόνο ουρανό και θάλασσα.
Η σπουδαία ιατρός με την απλότητα του λόγου της, την ευκρίνεια νοημάτων, την οργανωτική δομή των κεφαλαίων αλλά και την εξαίρετη αφαιρετική ικανότητά της κατορθώνει μέσα σε αυτές τις 517 σελίδες να μεταφέρει με ακούραστη ροή τις γνώσεις της για τις ασθένειες, τα συμπτώματά τους, τις διαγνωστικές μεθόδους, τα καινούργια φάρμακα, και τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης ή και θεραπείας.
Τόσο η προηγούμενη έκδοση του «Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα» όσο και η Γ΄ βελτιωμένη έκδοση, τις οποίες είχα την τιμή να μου χαρίσει, πιστεύω ότι θα πρέπει να βρίσκονται στην γέφυρα κάθε πλοίου και να συνοδεύουν κάθε ναυτικό και όχι μόνο. Η συνεισφορά αυτή της επιστήμονας ιατρού κυρίας Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου είναι θεωρώ ανεκτίμητη για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.
Ως Χιώτισσα, από την ναυτομάνα Χίο, αλλά και ως Νομαρχιακή Σύμβουλος νιώθω την ανάγκη να την ευχαριστήσω και δημοσίως για το πόνημά της αυτό.


Ισαβέλλα Αδ. Μπουρνιά- Νομαρχιακή Σύμβουλος Χίου
«Χίος Νέα Εποχή Νέα Δύναμη»