Αρχική Απόψεις Aρθρα Αυγουλάς Ευάγγελος- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών: Ούτε ένα ευρώ στο παζάρι της αξιοπρέπειάς...

Αυγουλάς Ευάγγελος- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών: Ούτε ένα ευρώ στο παζάρι της αξιοπρέπειάς μας

19

 Με αφορμή το φαινόμενο διακίνησης τυφλεμπορικών εντύπων που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα, το να πουλούν δηλαδή κάποιοι πόρτα-πόρτα διαφόρων ειδών περιοδικά ζητώντας χρήματα δήθεν υπέρ των τυφλών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:


Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και σωματείο – μέλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας ένωσης Τυφλών, όπως και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο μοναδικός επίσημος, δευτεροβάθμιος εταίρος της πολιτείας σε θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.Με.Α.) δεν έχουν και δε θα μπορούσαν να έχουν καμία σχέση με τις ληστρικές πρακτικές κάποιων, που και στο όνομα των φορέων αυτών θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία και την κοινωνική αλληλεγγύη κάθε απλού πολίτη.


Στη σημερινή, δύσκολη εποχή της ακρίβειας και της έλλειψης κρατικής αρωγής και πρόνοιας, οι χιλιάδες Έλληνιδες και Έλληνες τυφλοί-μέλη μας, πορεύονται με τα ιδανικά, το ήθος και την αξιοπρέπειά τους, ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί με πράξεις επαρκώς στις ανάγκες τους. Σε καμία περίπτωση, ως φορείς-επίσημοι εκφραστές των τυφλών στη χώρα μας, δε θα δεχόμασταν να καλύψει καθένας και καθεμία από εσάς τα κενά της κοινωνικής πολιτικής του κράτους από το υστέρημά του, γι’ αυτό και όσοι χρησιμοποιώντας και το όνομα των φορέων μας μαζεύουν χρήματα κάνοντας περιουσίες, είναι απλά εκμεταλλευτές και συκοφάντες. Οι –λίγοι- αυτοί άνθρωποι που πωλούν τα αμφιβόλου κύρους έντυπά τους με αντάλλαγμα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση», δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας και με διάφορα κόλπα νομιμότητας, π.χ. πλαστογραφώντας αποδείξεις να πλουτίζουν επαιτώντας, πράξη που διώκεται και από τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για επαγγελματίες εμπόρους της τυφλότητας, που οργανωμένοι σε συλλόγους – σφραγίδες κερδοσκοπούν σε βάρος της αναπηρίας μας, είναι όμως – και πρέπει να είναι – καταδικασμένοι,  στη συνείδηση των αναπήρων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.


Απαιτούμε από την πολιτεία να δηλώσει επιτέλους παρούσα στον επίσημο αγώνα των ατόμων με προβλήματα όρασης έναντι όλων αυτών που με τις πράξεις τους ντροπιάζουν γενικότερα το αναπηρικό κίνημα. Ζητάμε από τις διωκτικές αρχές να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους και από τη δικαιοσύνη να απαγορεύσει βάση νόμου τη συλλογική επαιτεία, ώστε να μπει φρένο στη διαρκή αυτή παρανομία. Καλούμε κάθε υπεύθυνο, κάθε αρμόδιο, απ’όποιο μετερίζι της εκτελεστικής, νομοθετικής ή δικαστικής εξουσίας και αν βρίσκεται, να βοηθήσει στο να προσεγγίσει έστω και λίγο αυτό που στη θεωρία λέμε «Ανθρωποκεντρικό, Κοινωνικό Κράτος Δικαίου» την πραγματικότητα πράττοντας απλά τα αυτονόητα.  Παρακαλούμε, τέλος, κάθε μια και καθέναν από εσάς, να μη δώσετε ποτέ ξανά ούτε ένα ευρώ σε όσους παίζουν ασυνείδητα με την τιμή και την υπόληψή μας.


            Τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν επαιτούν, απαιτούν ισότητα, σεβασμό και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή. 


 Αυγουλάς Ευάγγελος


Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών


Email: avgoulas@yahoo.gr