Αρχική Πολιτισμός «Κατάλογος» ελληνοτουρκικών λέξεων

«Κατάλογος» ελληνοτουρκικών λέξεων

16

 Πολλές ελληνικές λέξεις γνωρίζουμε ότι είναι τουρκικές, όπως μπακάλης (μπακάλ), μανάβης (μανάβ), χατίρι (χατίρ), άτι (άτ), χαμπάρι (χαμπέρ) και πολλές άλλες, δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι αυτές φτάνουν στον αριθμό των 4.660 κοινών λέξεων, όπως τις παραθέτει ο Ηρακλής Μήλλας στον «Κατάλογο» κοινών ελληνοτουρκικών λέξεων, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.
   Ο «Κατάλογος», σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, γράφτηκε αρχικά για τους τουρκόφωνους φοιτητές του κ. Μήλλα, όταν δίδασκε ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας και λίγα χρόνια αργότερα, όταν δίδαξε τουρκικά στους ελληνόφωνους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.
   Σε μικρό διάστημα, οι φοιτητές και από τις δύο πλευρές έμαθαν χιλιάδες λέξεις της άλλης γλώσσας με μια μόνο ανάγνωση, αφού δεν χρειάζεται αποστήθιση αλλά μία απλή ενημέρωση για να εμπεδωθούν οι λέξεις.
   Ο «Κατάλογος» είναι πολύ χρήσιμος για τους επισκέπτες της γειτονικής χώρας και ευχάριστος για όσους θέλουν να έχουν μια εύκολη ενημέρωση πάνω στο θέμα.