Αγονες γραμμές: Προωθείται η αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου

  12

  Θα εντείνει τις προσπάθειές της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να επιδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια τα εισιτήρια για τις άγονες γραμμές.


  Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την αρχή του μεταφορικού ισοδυνάμου, που ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ώστε το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών να είναι ανάλογο με αυτό των χερσαίων μεταφορών.


  Σχετικές δηλώσεις έκανε για το θέμα αυτό χθες στο ραδιοσταθμό «Σκάι» και ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνος Καμμένος.


  Οι προσπάθειες για την ανάδειξη του θέματος αυτού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησαν από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών.


  Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πρόσφατα από εκπροσώπους του δικτύου, τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν τα ελληνικά νησιά είναι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς υστερούν σημαντικά τόσο σε επίπεδο συχνότητας όσο και σε επίπεδο τιμών και επιδοτήσεων από τις μεταφορές στη στεριά.


  Οπως υπογραμμίστηκε, ο πρώτος στόχος του λόμπι που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με τους Ελληνες αλλά και ξένους ευρωβουλευτές, έχει επιτευχθεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατανόησε ότι υπάρχει θέμα νησιωτικότητας και, για το σκοπό αυτό, ξεκινά από το Σεπτέμβρη η διαβούλευση για την εδαφική συνοχή στην Ε.Ε.


  Ο μεγάλος στόχος είναι να προβλεφθούν ειδικές ξεχωριστές πολιτικές για τα νησιά, με πρώτη προτεραιότητα τις υπηρεσίες διασύνδεσής τους.


  Μάλιστα, όπως υπογραμμίστηκε, για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε από το γενικό διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Dirk Ahner, σε συνάντηση που είχε με τα στελέχη του Δικτύου, το δίκαιο του αιτήματος «για μεταφορικό ισοδύναμο», δηλαδή να έχουν δικαίωμα τα νησιά να έχουν μεταφορές ανάλογες με τις χερσαίες και στο ίδιο κόστος. 
   

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008