Αρχική Νέα Τοπικά Στα χαρτιά η ανάδειξη του Αρχοντίκι Ψαρών

Στα χαρτιά η ανάδειξη του Αρχοντίκι Ψαρών

8


 

 Η ερώτησή μας προς το Δήμαρχο Ψαρών Μανώλη Αγαπούση αν είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι Ψαρών έβγαλε την είδηση!
        Ο χώρος όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμος, παρόλο που αυτό έπρεπε να είχε γίνει από το 2005, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι ανασκαφικές εργασίες…
     Ο Δήμαρχος Ψαρών απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού θέτοντας το θέμα:
     «Δεν ξέρω τι έχει γίνει, εγώ απέστειλα έντονο γράμμα στο Υπουργείο μιας και ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος», μας τόνισε ο Δήμαρχος.
        Σήμερα ή αύριο αναμένεται στο νησί και η προϊστάμενη της Κ’ Εφορείας Κλασσικών & Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, όπως μας είπε ο κ. Αγαπούσης.
           Πριν ένα χρόνο η νομαρχιακή σύμβουλος Ισαβέλλα Μπουρνιά με παρέμβασή της ζητούσε από τον τότε υπουργό Αιγαίο χρηματοδότηση για την πρόσληψη εργατών ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες.
     Σύμφωνα πάντως με το δελτίο τύπου της Κ’ ΕΚΠΑ που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού προβλεπόταν να γίνει ανάδειξη και οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου στο Αρχοντίκι Ψαρών, στα πλαίσια των Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με τετραετή διάρκεια.
        Σε έκταση 50 περίπου στρεμμάτων άρχισε η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, όπου εκτείνεται ο οικισμός και η νεκρόπολη των μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και ο υπαίθριος χώρος λατρείας των ιστορικών χρόνων (8ος – 5ος αι. π.Χ.).
        Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με τη μελέτη θα περιελάμβανε:
        – Κατασκευή των κτηρίων εξυπηρέτησης (φυλάκειο, αναψυκτήριο, εκθετήριο, το οποίο θα χρησιμοποείται και για εκπαιδευτικά προγράμματα, WC).
        – Στερέωση, συντήρηση και αντιστήριξη, όπου είναι απαραίτητο, των οικοδομικών λειψάνων, τα οποία διατηρούνται σε προσωρινή κατάχωση.
        – Κατασκευή εκμαγείων, τα οποία θα τοποθετηθούν κατά χώραν.
        – Διαδρομές επισκεπτών, ώστε οι επισκέπτες να περιηγούνται τα αρχαία.
        – Δημιουργία χώρων πρασίνου και ανάπαυσης επισκεπτών.
        – Η εικόνα ανάδειξης θα συμπληρωθεί με τον ηλεκτροφωτισμό του χώρου.
        – Για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και θα εκδοθούν ενημερωτικά φυλλάδια.
        – Δημιουργία έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει πρόπλασμα του χώρου, εποπτικό υλικό και οθόνη αφής.
       

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, του Θοδωρή Πυλιώτη, 26/8/2008 (dimokratiki.org)