Αρχική Νέα Τοπικά Αγωνιστική Πρωτοβουλία για Λαϊκή Συνέλευση Λαγκάδας

Αγωνιστική Πρωτοβουλία για Λαϊκή Συνέλευση Λαγκάδας

5

                                               Χίος, 25 Αυγούστου 2008
Λαϊκή Συνέλευση Λαγκάδας


Εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση Λαγκάδας την Κυριακή 24 Αυγούστου 2008. Πολλά τα αιτήματα που εκφράστηκαν τόσο από τον πρόεδρο του Τ.Σ. Λαγκάδας Στ. Τσίγκο όσο και από τους κατοίκους του χωριού.

Δεν ήταν τυχαίο ότι τα περισσότερα είναι αιτήματα που χρόνια τώρα επαναλαμβάνονται χωρίς να δίνεται οριστική λύση σε κανένα από αυτά, πολλά από αυτά δε αποτελούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λαγκάδας σε θέματα καθημερινά.
Το ζήτημα της επέκτασης και βελτίωσης του λιμανιού κυριάρχησε, καθώς και το θέμα του νερού και της επάρκειάς του για τον οικισμό. Αναφορικά με το λιμάνι, ο Νομάρχης Χίου κ. Λαμπρινούδης που παραβρέθηκε στη Λ.Σ. και δεσμεύτηκε ότι η Ν.Α. Χίου θα καταβάλει προσπάθεια για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ. Επίσης μεταξύ των έργων που η ΝΑΧ προωθεί για τον οικισμό της Λαγκάδας , ανακοίνωσε και τη χρηματοδότηση επισκευής του παλαιού τελωνείου που ήταν πάγιο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου μετά από παρέμβαση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας.
Ο Δήμαρχος Ομηρούπολης, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, συμφώνησε με την πρόταση του Νομάρχη για συνεργασία του  προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης του έργου για το λιμάνι. Αναφερόμενος δε στα προβλήματα του οικισμού,  χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία,  προσπάθησε να παρουσιάσει ανύπαρκτο έργο, για μια ακόμη φορά. Επιχείρησε μάλιστα να αρνηθεί τη δέσμευσή του για την ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού στη Λαγκάδα, εγκαλώντας τον πρόεδρο του Τ.Σ. Λαγκάδας και στέλεχος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για ασυμφωνία με το συγκεκριμένο έργο, κάτι που ουδέποτε συνέβη, όπως αποδείχτηκε και από τα πρακτικά της προηγούμενης Λ.Σ., αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Στέφανο Τσίγκο.
Στην παρέμβασή της η Δημοτική Σύμβουλος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης Κλαίρη Γιομέλου – Κωστάλα τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ζητήματα όπως η καθαριότητα, το νερό, κλπ επανέρχονται συνέχεια στις λαϊκές συνελεύσεις, προκαλώντας εντάσεις, ενώ σε κανένα από αυτά δεν έχει δοθεί οριστική λύση. Είναι γεγονός ότι η έλλειψη πόρων του Δήμου σε συνδυασμό με την έλλειψη διεκδίκησης από τη Δημ. Αρχή – παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι χάρη στις κυβερνητικές διασυνδέσεις του θα εξασφαλίζει με ταχύτητα και αμεσότητα κονδύλια – καταδικάζει τους οικισμούς του Δήμου μας σε διαρκή ένδεια, με προβλήματα καθημερινότητας που διογκώνονται αντί να λύνονται και χωρίς κανέναν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το μέλλον.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία τόνισε τη θέση της που παραμένει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη:
1. Διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων για έργα υποδομής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής και παροχής υπηρεσιών σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας.
2. Τήρηση της νομοθεσίας από τη Δημ. Αρχή που προβλέπει οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων να είναι δεσμευτικές και να υλοποιούνται (π.χ. καθαριότητα, κλπ)
3. Ειδικότερα για τη Λαγκάδα: την επίλυση του προβλήματος ίδρυσης και λειτουργίας  βρεφονηπιακού σταθμού, ολοήμερου νηπιαγωγείου και επισκευή σχολείου  με βάση τις αποφάσεις του Τ.Σ.
4. Επίλυση του προβλήματος του Οικιστικού στη Λαγκάδα ώστε να αναπτυχθεί  ο οικισμός και να μπορούν  οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους χωρίς να αναζητούν αλλού κατοικία
5. Παρακολούθηση του θέματος του υδρευτικού μετά το θέμα που έχει προκύψει με τις γεωτρήσεις στις περιοχές Γιβάρι και Δελφίνι του οικισμού για την εξασφάλιση του νερού  στη Λαγκάδα  -Συκιάδα.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ