Αρχική Πολιτισμός Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων: Ζητείται… καπετάνιος για το μεγάλο ταξίδι

Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων: Ζητείται… καπετάνιος για το μεγάλο ταξίδι

30

 

Εκδήλωση για τα πεπραγμένα της Επιτροπής στα πλαίσια της ανάδειξης του Ναυτικού Μουσείου καθώς επίσης και να παρουσιαστεί η μελέτη Θεοτοκά για την επιχειρηματικότητα των Καρδαμύλων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Αυγούστου.
   Την ικανοποίησή της για την παρουσία και το ενδιαφέρον του κόσμου έδειξε η Φωτεινή Φαφαλιού που με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια του συντονισμού των ενεργειών.
   Η μελέτη του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Θεοτοκά αποτελεί και υλικό του μουσείου, αφού παρουσιάζει τη δομή και τη φιλοσοφία της Καρδαμυλίτικης ναυτιλίας από το 1920 έως σήμερα.
   Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη δουλειά ενώ μαζί με μια άλλη μελέτη της κας Βλάχου θα ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη τη Ναυτιλία στη Χίο και τι σημαίνει για τα Καρδάμυλα, σημείωσε η κα Φαφαλιού.
   Οι Καρδαμυλίτες πλοιοκτήτες ήταν από τους πρώτους που μεταπήδησαν από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια, μεσουράνησαν με τα liberties και ήταν πάντα παρόντες σε όλα τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα από την πλευρά του εμπορίου, όπως όμως και οι απλοί ναυτικοί που αποτέλεσαν την ψυχή του ναυτικού θαύματος.
   Έχοντας δώσει μάχη μέσα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να ενώσει όλες τις παρατάξεις η κα Φαφαλιού σημείωσε ότι οι μελέτες που είχαν ετοιμαστεί επί Δημαρχίας Μαρινάκη έχουν παραδοθεί στο νυν Δήμαρχο Βαγγέλη Μελιτζάνη, από τον οποίο περιμένουν με μεγαλύτερη θέρμη να προωθήσει  το θέμα.
   Στην παρέμβασή του ο κ. Μελιτζάνης τόνισε την αναγκαιότητα του ναυτικού Μουσείου για τα Καρδάμυλα ενώ εξήρε το ρόλο του Καρδαμυλίτικου ιδρύματος που με τις χρηματοδοτήσεις του έκανε δυνατή την άμεση διεκπεραίωση των μελετών.
   «Κατά προτίμηση, θέλουμε τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο, σημείωσε η κα Φαφαλιού.
   Άλλωστε αυτό φαίνεται ότι είναι αναγκαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται από 1,2-1,5  εκ. ΕΥΡΩ και μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ έχουν εξευρεθεί περί τις 600.000 ΕΥΡΩ.
   Παραμένει βέβαια ως ζητούμενο να παραχωρήσουν όλοι οι Καρδαμυλίτες, και όσοι πιθανόν έχουν σχέση με τη ναυτιλία των Καρδαμύλων, υλικό κάθε τύπου έτσι ώστε να εμπλουτιστεί το μουσείο που θα βρει στέγη στο πρώην Καρράδειο Δημοτικό Σχολείο.