Αρχική Νέα Τοπικά ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ: καλούνται με μισά λεφτά και μισό προσωπικό να λειτουργήσουν

ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ: καλούνται με μισά λεφτά και μισό προσωπικό να λειτουργήσουν

8

        
     «Είναι σαν να σου κόψουν το νερό, να αναζητάς λύση και μετά να σου δίνουν λίγο για να ξεδιψάσεις και να λες ευχαριστώ». Με αυτά τα λόγια ο Πέτρος Τζούμας, εκπρόσωπος των γονέων στο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ χαρακτήρισε τις νέες συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν από σήμερα όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.
     Στη σύσκεψη της Παρασκευής στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υπό τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Οργανισμού Νίκο Νύκτα, ο βουλευτής Γιάννης Κοσμίδης προσπάθησε να παρουσιάσει τη θετική εικόνα της συνέχισης της λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ με τον ίδιο αριθμό ατόμων, όμως η χαμηλή χρηματοδότηση ανά άτομο (έτσι όπως προβλέπεται από την καταρχήν Κοινή Υπουργική Απόφαση) αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και εργασιακά κενά.
     Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Τζούμας πέρυσι ο προϋπολογισμός του Κέντρου ήταν 275.000 ΕΥΡΩ, εξυπηρέτησε 27 άτομα και απασχολούσε συνολικά 18 εργαζόμενους.
     Με τα νέα δεδομένα και τις 4.200 ΕΥΡΩ ανά άτομο, που θα δοθούν από εθνικούς πόρους, τα έσοδα θα ανέρχονται σε 113.400 ΕΥΡΩ και θα απασχολούνται σίγουρα 9 άτομα όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας.     Ο ψυχολόγος Παντελής Πρώϊος, κοινωνικός σύμβουλος του Παγχιακού Συλλόγου με Αναπηρίες εύγλωττα σημείωσε ότι είναι σαν να ξεκινάμε ένα ταξίδι από τη Χίο για τον Πειραιά και ξέρουμε ότι τα καύσιμα θα φτάσουν μέχρι τον Κάβο ντόρο! Και μετά; ;
     «Αυτή είναι η χειρότερη προϋπόθεση για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Οι γονείς θα είναι σε μια κατάσταση συναγερμού και οι εργαζόμενοι είναι λογικό να ψάχνουν για άλλη δουλειά και να είναι δυσαρεστημένοι», σημείωσε.
     Η εκπρόσωπος της βουλευτής Ελπίδας Τσουρή, Έλενα Τσατσαρώνη, τόνισε ότι μέχρι και την Παρασκευή (λίγη ώρα πριν τη σύσκεψη) δεν υπήρχε τίποτα επίσημο για τα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και επισήμανε την ανάγκη να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της η μονάδα.
     Πράγματι ο βουλευτής Γιάννης Κοσμίδης παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), κάλεσε όμως τους εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά από σήμερα, 1 Σεπτέμβρη, σημειώνοντας ότι η δέσμευση που έλαβε από το Γενικό γραμματέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του υπουργείου Απασχόλησης είναι ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς τις προϋποθέσεις της αρχικής ΚΥΑ που στην ουσία άφηνε εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων.
    

 

Την αγωνία για τις εργασιακές σχέσεις που θα έχουν από σήμερα σημείωσαν και οι ίδιοι εργαζόμενοι που τόνισαν ότι ειδικά όσοι είναι με παροχή έργου δεν γνωρίζουν από πού θα πληρωθούν. Άλλωστε και η εκπρόσωπος της ΕΝΑ Χίου που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, Αγγελική Μεννή σημείωσε ότι από καμία κεντρική υπηρεσία δεν απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα.
     Την αγωνία της για τη λειτουργία του κέντρου εξέφρασε και η πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Σοφία Μιχάλα.
     Ο προεδρεύων της σύσκεψης, νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Νύκτας πρότεινε μια τριμελής επιτροπή να εκδώσει ανακοίνωση όπου θα επισημαίνονται όλα αυτά τα προβλήματα και οι αγωνίες των εμπλεκόμενων φορέων. Παράλληλα συμφώνησε με τον εκπρόσωπο των γονιών στο ΚΔΑΠ Πέτρο Τζούμα ότι πρέπει να αναζητήσουν και εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης. Σημείωσε δε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει, δεν μπορεί όμως να καλύψει το υπόλοιπο του προϋπολογισμού (έτσι όπως παρουσιάστηκε στη σύσκεψη).
     Πάντως σήμερα και εφόσον, έστω και στο +1, δεν υπάρξει επίσημα ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων οι εργαζόμενοι φαίνεται διατεθειμένοι να μην πάνε στη δουλειά τους κάτι που θα κάνει αδύνατη τη λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, που να σημειωθεί είναι το μοναδικό ανάλογο κέντρο στο βόρειο Αιγαίο!

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΥΛΙΩΤΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 1/9/2008