Αρχική Νέα Οικονομία Γεωθερμία: τα φώτα της Ισλανδίας ζητούν και τα… Νένητα

Γεωθερμία: τα φώτα της Ισλανδίας ζητούν και τα… Νένητα

15

 Την ισλανδική εμπειρία στα θέματα της γεωθερμίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα με θέμα την Ανάπτυξη της Γεωθερμικής Ενέργειας στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ.
   Την Ημερίδα, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, κ. Geir Haarde, αφού παρουσιάστηκε η τεχνογνωσία της χώρας του,
   Από πλευράς  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου παραβρέθηκε ο αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής, που είχε την ευκαιρία να τονίσει τα πλούσια πεδία γενικά του ΒΑ Αιγαίου αλλά και ειδικότερα της Χίου και συγκεκριμένα των Νενήτων.
   Ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας καλωσόρισε τον Ισλανδό Πρωθυπουργό σημειώνοντας μεταξύ άλλων: 
   «Μπορεί οι χώρες μας να βρίσκονται στα δύο άκρα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για στενή συνεργασία σε πάρα πολλά ζητήματα. Συνεργασία που να καταργεί τις αποστάσεις και να φέρνει πιο κοντά τις χώρες  μας και τους λαούς μας.
   Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού συστήματος της χώρας καθώς και η αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο», τόνισε ο κ. Φώλιας.
   Πρόσθεσε δε ότι με μελέτη του ΙΓΜΕ τα γνωστά έως σήμερα γεωθερμικά πεδία υπερβαίνουν τα τριάντα και εκτείνονται σε όλη τη χώρα. Στην έκθεσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής αναφέρει ρητά την ανάγκη ανάπτυξης της Γεωθερμίας το δυναμικό της οποίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει 250MWe ηλεκτρική ισχύ και πλέον των 2000ΜWt θερμική ισχύ. 
   Ο Ισλανδός Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε για την άψογη και ζεστή φιλοξενία, μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Γεωθερμία ως ανανεώσιμη και καθαρή μορφή ενέργειας μπορεί να δώσει λύσεις σε διεθνές επίπεδο στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι Ισλανδικές εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν διεθνώς την τεχνογνωσία τους, ενώ ευχήθηκε για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
   Από τους ομιλητές, από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕ Καθηγητής Χαράλαμπος Τσουτρέλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Καθηγητής Ανδρέας Γεωργακόπουλος αναφέρθηκαν στον ενεργό ρόλο του Ινστιτούτου ως επίσημου συμβουλευτικού οργάνου της Ελληνικής Πολιτείας στην καταγραφή και αποτύπωση του συνόλου του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.
   Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπυξης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωθερμίας.
   Ο κ. Φαρατζής στην παρέμβασή του τόνισε ότι η γεωθερμία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα για τα νησιά μας, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία τους. Παράλληλα πρέπει να αξιολογηθούν οι συνέπειες για το περιβάλλον από τη δράση αυτή και να ληφθούν μέτρα προστασίας του.
   Τέλος, ο Στέφανος Φαρατζής είπε ότι υπάρχει πλούσιο γεωθερμικό πεδίο στο Β.Α. Αιγαίο και προσκάλεσε το Υπουργείο να σε συνεργασία για τη διοργάνωση αντίστοιχης ημερίδας στη Χίο.