Αρχική Πολιτισμός Παρουσία των ενάλιων αρχαιοτήτων της Χίου στο Συμπόσιο της Ύδρας

Παρουσία των ενάλιων αρχαιοτήτων της Χίου στο Συμπόσιο της Ύδρας

13


     
     «Η  Αρχαία Ναυπηγική στη Μεσόγειο απ’ τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα» είναι το θέμα του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίας Ναυπηγικής που πραγματοποιείται στην Ύδρα από τις 27 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα 2 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”.
     Παρούσα στο συνέδριο και η Χίος, αφού κατά τη συνεδρία του περασμένου Σαββάτου έγινε η παρουσίαση των αρχαίων ναυαγίων που εντοπίστηκαν πέρυσι στη Χίο.
     Από τους Κ. Πρέκα, Χ. Αργύρη και Θ. Θεοδούλου, παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας τους.
     Το πρώτο ναυάγιο εντοπίστηκε στην περιοχή Αγκαλούδες και είναι κλασικής εποχής, το δεύτερο στο ακρωτήρι Βαμβακάς της ίδιας περιόδου, το τρίτο στη νησίδα Στροβίλι των Ελληνιστικών χρόνων και το τέταρτο στο Πρασονήσι του 4ου-7ου αι. μ. Χ..
     Στο συνέδριο συμμετέχουν συνολικά 200 επιστήμονες εκ των οποίων οι 102 θα παρουσιάσουν 78 πρωτότυπες ανακοινώσεις από 20 χώρες.
     Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης η εισήγηση για τη δημιουργία εθνικού μουσείου ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την επίτιμη προϊσταμένη δρ Καλλιόπη Πρέκα- Αλεξάνδρη (η οποία είναι μια από τις εισηγήτριες στην εργασία για τη Χίο). Αυτό κάνει –πιθανόν- ακόμα πιο δυνατή την πρόταση για δημιουργία περιφερειακών μουσείων ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε Χίο, Ρόδο και Πύλο, όπως είναι τα σχέδια της Εφορείας.
     Το γεγονός ότι στη Χίο έχουν βρεθεί αξιόλογοι αρχαιολογικοί θησαυροί, αλλά και το ότι υπάρχει διαθέσιμο κτήριο (παλιά Ιχθυόσκαλα) που μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο μουσείο μας φέρνει υψηλά στο βαθμό διεκδίκησης.
     Για το θέμα του μουσείου έχει δείξει άλλωστε ενδιαφέρον και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που όπως είχε τονίσει σε σχετικό δελτίο τύπου τον Ιούλιο τόνιζε ότι: «σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Χίου, προωθείται η ιδέα ίδρυσης Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Χίο – το οποίο η Ν.Α. Χίου στοχεύει να εντάξει στο Ε.Σ.Π.Α. – όπου θα μπορούν να εκτεθούν ευρήματα από τα αρχαία ναυάγια της περιοχής».
    
     Συνάντηση Ύδρας
     Σε ότι αφορά το Συμπόσιο της Ύδρας (γιατί όχι να μην διεκδικήσουμε το επόμενο που θα γίνει το 2011) τη διοργάνωση του Συμποσίου έχει αναλάβει το Ελληνικό Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας και γίνεται με τη χορηγία του Δήμου Ύδρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
     Το ξεχωριστό γεγονός του 10ου Συνεδρίου είναι δίχως άλλο η παρουσίαση στοιχείων για πρώτη φορά για 20 Βυζαντινά πλοία που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. «Έως σήμερα οι γνώσεις μας περιορίζονταν στα Κλασικά και Ελληνιστικά πλοία και είχαμε ελάχιστες πληροφορίες για τα Βυζαντινά. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα στην Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικά για την ιστορία της ναυπηγικής», είχε τονίσει στον τύπο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης Χάρης Τζάλας.
 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 2/9/08

Επιμέλεια: Θοδωρής Πυλιώτης