Αρχική Νέα Τοπικά Μέσω ΣΔΙΤ ανάπλαση στο παζάρι

Μέσω ΣΔΙΤ ανάπλαση στο παζάρι

12

 Την ένταξη 18 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.752 εκατ. ευρώ στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποφάσισε η αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες.
   Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, τα έργα που εντάχθηκαν αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τις μεταφορές και την εθνική άμυνα.
   Συγκεκριμένα για τη Χίο προβλέπεται η ανάπλαση της Παλαιάς Λαχαναγοράς και την υλοποίηση Υπογείου Πολυώροφου Χώρου Στάθμευσης Δήμου Χίου
   Το αντικείμενο της Σύμπραξης είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, ολοκληρωμένη τεχνική διαχείριση, ασφάλιση και εμπορική εκμετάλλευση πολυωρόφου χώρου στάθμευσης στην Παλαιά Λαχαναγορά του Δήμου Χίου και η ανάπλαση του χώρου αυτού, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης, με Αναθέτουσα Αρχή το Δήμο Χίου.
   Στην περιοχή έως προ πέντε περίπου ετών είχε την έδρα της η λαχαναγορά του Δήμου Χίου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ρύπανση και υποβάθμισης της περιοχής. Με τη μεταφορά της λαχαναγοράς ο χώρος παρέμεινε εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος. Με την υλοποίηση της Σύμπραξης ο χώρος της Παλαιάς Λαχαναγοράς θα αναβαθμισθεί και πιστεύεται ότι θα επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά θα ξεκινήσει και η ανάπλαση και η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής της Παλαιάς Λαχαναγοράς.
   Η Σύμπραξη αυτή, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια Ευρώ σε σημερινές τιμές, είναι πλήρως ανταποδοτική. Επιπρόσθετα, στη Σύμβαση Σύμπραξης θα προβλέπεται καταβολή εγγυημένου ετήσιου ανταλλάγματος από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης στο Δήμο Χίου, σε περίπτωση δε υπέρβασης ενός ύψους κύκλου εργασιών από τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης, που θα ορισθεί, θα προβλέπεται επιμερισμός των επιπλέον κερδών.
   
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ