Αρχική Πολιτισμός Ο νησιώτης Σεφέρης, διημερίδα στο Φιλώτι Νάξου

Ο νησιώτης Σεφέρης, διημερίδα στο Φιλώτι Νάξου

35

 Το γενεαλογικό δένδρο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη ήταν το θέμα διημερίδας αυτές τις μέρες στο Φιλώτι της Νάξου, που όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε, ο Σμυρνιός όπως ξέρουμε Νομπελίστας ποιητής, από την πλευρά της μητέρας του έχει καταγωγή από τη Νάξο.


 
Στη διημερίδα αναλύθηκαν οι αιγαιοπελαγίτικες και θαλασσινές επιδράσεις στην προσωπικότητα του ποιητή Γιώργου Σεφέρη.
H μητέρα του, Δέσπω Τενεκίδη, καταγόταν από το Φιλώτι της Νάξου και ο ίδιος φέρει το όνομα του παππού του Γιώργου Κυριάκου Τενεκίδη, ενώ οι λοιπές προγονικές ρίζες του είναι από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Αγκυρα και την Καισάρεια.


Στη διημερίδα αναλύθηκαν οι αιγαιοπελαγίτικες και θαλασσινές επιδράσεις στην προσωπικότητα του ποιητή, σημειώνοντας την ανθρωπιστική ανατροφή που πήρε από τη μητέρα του, ενώ παράλληλα δίνονται στοιχεία ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά από τις χαμένες πατρίδες.


Οπως παρέθεσαν οι εισηγητές της διημερίδας, στις αρχές του 1900 από τις 35.000 κατοίκους των Βουρλών οι 30.000 ήταν Έλληνες, από τους οποίους οι 21.000 ήταν Ναξιώτες και Κυκλαδίτες, κυρίως αμπελουργοί, βαρελάδες και έμποροι. Ένας εκ των πιο σπουδαίων οικονομικών παραγόντων των Βουρλών με σημαντική παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα ήταν και ο παππούς του Γιώργου Σεφέρη, Γιωργάκης Κυριάκου Τενεκίδης, από το Φιλώτι της Νάξου, ο οποίος πλην άλλων υπήρξε δημογέρων, μέλος της Εταιρείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, ευεργέτης του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης της κ.λπ.


Ο θείος του Σεφέρη, Τενεκίδης Κόκος (Κυριάκος), υπήρξε διπλωματικός σύμβουλος του Ελευθερίου Βενιζέλου (όπως και ο Στέλιος Σεφεριάδης, ο πατέρας του ποιητή), ενώ ο γιος του Γεώργιος Κόκου Τενεκίδης, πρώτος εξάδελφος του Γιώργου Σεφέρη, υπήρξε καθηγητής του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός.


Τα πρακτικά της διημερίδας, τα έγγραφα για την παιδεία στη Σμύρνη και στα Βουρλά και τα γενεαλογικά δένδρα των οικογενειών Σεφεριάδη – Τενεκίδη πρόκειται να εκδοθούν σε ενιαίο τόμο υπό την ευθύνη του ποιητή – βιβλιογράφου, Δημήτρη Δασκαλόπουλου.


Οι συζητήσεις έκλεισαν με συναυλία έργων παραδοσιακής Μικρασιατικής Μουσικής και τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Γιώργου Σεφέρη (Επιφάνια – Μυθολογία) με τη συμμετοχή της, ναξιακής καταγωγής, τραγουδίστριας Πένυς Ξενάκη.


Στη διημερίδα συμμετείχαν ο τ. υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, ο ποιητής – βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η κριτικός Μαρία Στασινοπούλου και ο καθηγητής Αντώνης Τζιώτης, με συντονιστή τον πρόεδρο του Σ.Φ.Ν. Γιώργο Μουστάκη.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2008
Ξένη Μουχίμογλου