Αρχική Νέα Τοπικά Δυναμική στάση εργαζομένων-φορέων στη ΔΑΕΧ: ζητούν συνέχιση προγραμμάτων

Δυναμική στάση εργαζομένων-φορέων στη ΔΑΕΧ: ζητούν συνέχιση προγραμμάτων

10

 Χρειάστηκε να ακούσει όλους τους παρόντες συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΑΕΧ, ο Πρόεδρος Δημήτρης Ρες ότι πρέπει το θέμα της συνέχισης των προγραμμάτων κοινωνικών δομών του Δήμου να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την κατηγορηματική θέση να μην υπάρξει απόλυση, για να αποδεχτεί να καταγραφεί και ως απόφαση του Δ.Σ. της ΔΑΕΧ.
  Εργαζόμενοι αλλά και οικογένειες που έχουν μέλη τους σε κάποιες από τις δομές των ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ, ΚΗΦΗ, Βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ μέχρι πρόσφατα είχαν την αγωνία αν και πως θα συνεχιστούν τα προγράμματα από την Πολιτεία. Τώρα είδαν να γίνεται σαλαμοποίηση των δομών με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς σύμβαση (άρα να απολύονται) ορισμένοι εργαζόμενοι.
  Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ και ΚΗΦΗ συνεχίζονται μέχρι τέλος του χρόνου οπότε και θα υπάρχει παράταση συμβάσεων των εργαζομένων.
  Στα άλλα δύο όμως προγράμματα δεν υπάρχει χρηματοδότηση, οπότε πρέπει ο ίδιος ο Δήμος να δει τρόπο επ0ίλυσλής του.  Πρόσφατα είχε έρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών όπου με δέσμευση του Δημάρχου Παντελή Βρουλή θα γίνουν δεκτά και φέτος τα παιδιά των οικογενειών που ήδη πήγαιναν. Και αυτό παρά το ότι το πέρασμα των βρεφονηπιακών προγραμμάτων σε προγράμματα της Εργατικής Εστίας έφερε μόλις 26 παιδιά να πληρούν τις προϋποθέσεις.
  Τονίζοντας ο κ. Ρες ότι το κονδύλι που αναλογεί στο Δήμο είναι πολύ υψηλό, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί σε αυτά τα έξοδα που ανέρχονται στα 300.000 ΕΥΡΩ. Υπολόγισε ακόμα ότι 100.000 ΕΥΡΩ πρέπει να είναι η ενίσχυση των ΚΔΑΠ.
 
  Κανένας απολυμένος
  Σε αυτό το σημείο είχαμε τις παρεμβάσεις από το ακροατήριο καταρχήν του εκπροσώπου της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) Γιώργου Αμπαζή που ζήτησε να μην υπάρξει καμιά απόλυση εργαζομένου και να συνεχιστούν όλα τα προγράμματα.
  Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Αντώνης Παπαντωνάκης κατήγγειλε ως απαράδεκτη την κοινοποίηση απόλυσης 2 εργαζόμενων από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρότεινε δε να μη ληφθεί καμιά απόφαση αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική διαβούλευση από την Κυβέρνηση.
  Από το σωματείο εργαζομένων στους Δήμους, ο Αλέκος Γαϊτάνος χαρακτήρισε μάλιστα τις απολύσεις ρεβανσιστικές αφού συζητείται ότι υπάρχει η σκέψη να πάρουν άλλους.
  Προσπαθώντας να απαντήσει ο κ. Ρες τόνισε ότι χωρίς χρήματα η ΔΑΕΧ δεν μπορεί να κρατήσει κόσμο και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κάνουν αυτή τη φασαρία και τον αγώνα στην ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ.
  Η αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ Κική Χατζηανατωνάκη ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση.
  Κατήγγειλε μάλιστα ότι υπάρχει εργαζόμενη μητέρα έγκυος που της ανακοινώθηκε πολύ ψυχρά ότι απολύεται.
 
  Απολύεσαι γιατί… εγκυμονείς
  Τις εντυπώσεις προσπάθησε και πάλι να διασκεδάσει ο κ. Ρες λέγοντας ότι θέση του Δημάρχου ήταν ότι όταν είναι να πάρει άδεια ως έγκυος θα πάρουν άλλη στη θέση τους.
  Το γεγονός όμως ότι ο ίδιος ο σύζυγος της υπαλλήλου επέμεινε ότι άλλο πράγμα τους είπε ο κ. Βρουλής έφερε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου να τονίζει ότι εφόσον προχωρήσουν οι απολύσεις από αύριο θα τους βρουν απέναντί τους.
  Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος στο Δ.Σ Ντίνος Στούπος ζήτησε να πάει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την εισήγηση να συνεχιστούν τα προγράμματα. Τόνισε δε ότι δεν γίνεται από τη μια να διοργανώνονται φεστιβάλ μαστίχας και από την άλλη να μην έχει ο Δήμος χρήματα για 2-3 εργαζόμενους. Κάλεσε δε τη Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει πορεία διεκδίκησης.
  Ο Δημήτρης Ξυνταριανός από το συνδυασμό της Αυτόνομης Παρέμβασης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι ανέλαβε κάτι που δεν είναι σε θέση να το φέρει σε πέρας, ενώ άφησε και υπονοούμενο ότι πιθανόν να θέλει στις θέσεις των απολυμένων να προσλάβει άλλους ανθρώπους.
 
  Αντίθετοι στον Πρόεδρο
  Ο κ. Ρες προσπάθησε στη συνέχεια να δώσει τέλος στη συζήτηση ψηφίζοντας ανά δομή, όμως η παρέμβαση του Μιχάλη Φράσκου από το δ.σ. ότι ακόμα και δάνειο μπορούν να πάρουν αρκεί να μην απολύσουν εργαζόμενο έφερε πάλι την πρόταση το θέμα να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  Υπό την πίεση και των παρευρισκομένων και τα άλλα από τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. (οι κ.κ.  Ροδίτης, Μονιούδη, και Μελέκου), ψήφισαν υπέρ αυτής της πρότασης.
 Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποδέχθηκε ο πρόεδρος να πάει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το αν θα μπορέσει ο Δήμος να βρει χρήματα για να αναλάβει τις πληρωμές των προγραμμάτων.