Αρχική Νέα Τοπικά Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας: «Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα των...

Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας: «Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα των επιβατών»

8

 Την έντονη αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου περί «Δικαιωμάτων – υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές θαλάσσιες ενδομεταφορές και άλλες διατάξεις» εκφράζει η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και ζητεί την απόσυρσή του.


Το σχέδιο νόμου προωθείται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής.


Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΑ, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τόσο με έγγραφά μας όσο και προφορικά, είχαμε επανειλημμένως επισημάνει τις απόψεις μας επί των πρακτικών προβλημάτων εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου, οι οποίες όμως δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την εκ νέου επεξεργασία του κειμένου του σχεδίου νόμου από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΑΠ, υπό το πρόσχημα ότι το νομοσχέδιο είχε ήδη “περάσει” από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου».


Ωστόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ και οι αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι χειρίσθηκαν το θέμα κατανοούσαν το εύλογο και δίκαιο των αντιρρήσεων της ΕΕΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Η ΕΕΑ αντιτίθεται σε διατάξεις του σχεδίου νόμου οι οποίες όπως υποστηρίζει, δεν δύνανται πρακτικά να εφαρμοσθούν, αλλά και σε σημεία, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων για να καταστεί η εφαρμογή του νομοθετήματος εφικτή.


Ο συντάκτης του αρχικού κειμένου, ουδόλως έλαβε υπόψη τις απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΕΝ ΑΝΠ, των Ενώσεων Καταναλωτών αλλά και της Ενώσεώς μας με αποτέλεσμα το κείμενό του να χαρακτηρίζεται κατά γενική παραδοχή ως ανεπιτυχής παράθεση αλλοπρόσαλλων και αντισυνταγματικών μέτρων, τα οποία πλέον των άλλων είναι παντελώς ξένα και πλήρως ανεφάρμοστα στην ελληνική ακτοπλοΐα, τονίζεται από την ΕΕΑ.


Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη λόγος για μια ευκαιριακή αποπροσανατολιστική ενέργεια «που γίνεται εξ αφορμής κάποιων γεγονότων, τα οποία όμως θέλουν πραγματική και ρεαλιστική αντιμετώπιση και όχι ενέργειες σπασμωδικές και για το “θεαθήναι”».


Επιπλέον η ΕΕΑ εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ για «σπουδή» να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, προ της συζητήσεως του ιδίου θέματος από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ακτοπλοΐα, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.


Η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας καλεί τον υπουργό ΕΝΑΝΠ κ. Γ. Βουλγαράκη, να επεξεργασθεί σε βάθος το κείμενο από μηδενικής βάσεως, αποσύροντας άμεσα το εν λόγω Νομοσχέδιο.


Επίσης καλεί τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ αλλά και την πολιτική ηγεσία, να λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις της «προϊόν πολυετούς εμπειρίας και ενασχόλησής μας στο χώρο, κατά τη σύνταξη νομοσχεδίων που αφορούν την ακτοπλοΐα και θεσμοθέτηση μέτρων που εφαρμόζονται από αυτήν, ώστε να μην αναγκάζονται να προβαίνουν εκ των υστέρων σε συχνές τροποποιήσεις, πρόχειρα ψηφισθέντων νομοθετημάτων». 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008