Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά στα Μεστά

  46

   
  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήριο πενθήμερης διάρκειας που πραγματοποιήθηκε στα Μεστά με τη συμμετοχή των μικρών κατοίκων του χωριού. Το εργαστήριο συνδιοργανώθηκε από την εικαστικό Ειρήνη Μπούκλα και το γραφείο δραστηριοτήτων οικοτουρισμού Masticulture με τη συνεργασία της εικαστικού-παιδαγωγού Γεωργίας Μπούκλα.


  Η δράση είχε στόχο να διεγείρει τις οικολογικές ευαισθησίες των παιδιών της περιοχής μέσα από τη δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόλησή τους με την τέχνη.


  Τα παιδιά που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τρόπους δημιουργικής σκέψης μέσα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενώ ταυτόχρονα:
  * μελέτησαν τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής των Μεστών
  * καλλιέργησαν την οικολογική τους συνείδηση
  * και αξιοποίησαν τα νέα μέσα (internet) ως επικουρικά εργαλεία για την έρευνά τους  Το πρώτο σκέλος του προγράμματος περιλάμβανε μελέτη, έρευνα και παρατήρηση, ενώ κατά το δεύτερο σκέλος τα παιδιά δημιούργησαν κατασκευές εμπνευσμένες από τα πουλιά της περιοχής, συνδυάζοντας φυσικά υλικά με καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό και μπορούν να αποκτήσουν νέες χρήσεις, μέσω της τέχνης.

  Οι διοργανωτές επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους στο βιβλιοχαρτοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ για την ευγενική χορηγία των υλικών ζωγραφικής.
  Επίσης στο τυπογραφείο ΆλφαΠι για την προσφορά του χαρτιού που, από τους κάδους ανακύκλωσης του τυπογραφείου, βρέθηκε να αποτελεί βασικό στοιχείο για την κατασκευή σκιάχτρων στα πλαίσια του εργαστηρίου.  Το εργαστήριο εντάσσεται στα πλαίσια του εικαστικού προγράμματος που εκτελεί η Ειρήνη Μπούκλα στη Χίο με τίτλο «Κέντος». Ο «Κέντος» επιχειρεί να παντρέψει την παραδοσιακή καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου με τη σύγχρονη τέχνη. Ο «Κέντος» βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη με καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που πραγματοποιούνται σε χωράφια με μαστιχόδεντρα στην περιοχή των Μεστών και προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές των Νοτιοχώρων.


  Τα χωράφια αυτά θα είναι διαθέσιμα για επίσκεψη από το κοινό τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ προγραμματίζεται και εικαστική έκθεση πολυμέσων με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Κέντος», μέσα στο 2009 σε πόλη της Μεγάλης Βρετανίας.


  Το «Κέντος» χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας (Arts Council England) και υποστηρίζεται από το γραφείο δραστηριοτήτων οικοτουρισμού Masticulture.


  Περισσότερες πληροφορίες: www.eiriniboukla.eu, www.masticulture.com