Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Στον αέρα οι άγονες, Καμπανάκι από την Ελπ. Τσουρή

Στον αέρα οι άγονες, Καμπανάκι από την Ελπ. Τσουρή

7

 Όλες σχεδόν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που διαθέτουν ταχύπλοα έχουν περικόψει τα δρομολόγιά τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου, επικαλούμενες μείωση της επιβατικής κίνησης και αυξημένο κόστος καυσίμων, ενώ από την άλλη πλευρά ταξιδιώτες εμφανίζονται διαμαρτυρόμενοι και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις εξελίξεις αυτές.
Ταυτόχρονα, οι ακινητοποιήσεις πλοίων λόγω ετήσιας ακινησίας προκαλεί νέες αντιδράσεις από τις ναυτεργατικές οργανώσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η δημοσιοποίηση των προκηρύξεων για τις άγονες γραμμές από το ΥΕΝΑΝΠ.
Σχετικά με την διεξαγωγή των διαγωνισμών για την ανάθεση των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Κυβέρνηση χωρίς χάρτη και πυξίδα
«Ενάμιση, μόλις, μήνα πριν από την έναρξη της νέας δρομολογιακής περιόδου, το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα». Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των άγονων γραμμών δεν έχουν ξεκινήσει, αποτελώντας, μάλιστα, αντικείμενο συζήτησης σε μια σειρά πρόσφατων συναντήσεων του αρμόδιου υπουργού ΕΝΑΝΠ αποκλειστικά με την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.
Παρόλο που ο υπουργός αποδεδειγμένα μεριμνά, με ιδιαίτερη μάλιστα αποτελεσματικότητα, για την προσωπική και οικογενειακή του ευημερία, μέσα στα πλαίσια της «νομιμότητας», δεν πράττει το ίδιο για το δημόσιο συμφέρον, για τους πολίτες, τους οποίους καλείται, από τη θέση αυτή, να υπηρετεί.
Κανένας σχεδιασμός και πρόγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά, μόνο, διμερείς συναντήσεις και συνεννοήσεις, και μάλιστα «κατόπιν εορτής», παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί «φωτογραφικών διαγωνισμών» και περιστατικών αδιαφάνειας και συνδιαλλαγής στις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.
Ήδη, πλοία αποδρομολογούνται, ή εμφανίζουν «βλάβες», ναυτικοί απολύονται, και τα δρομολόγια μειώνονται δραματικά, αφήνοντας τα νησιά με υποτυπώδη έως ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή κάλυψη.
Οι νησιώτες αντιλαμβάνονται και βιώνουν την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια της σημερινής, δίχως χάρτη πορείας και πυξίδα, κυβέρνησης, και η απάντησή τους θα είναι και κατάλληλη και επαρκής».