Αρχική Νέα Τοπικά Σήμερα 24ωρη απεργία τελωνειακών

Σήμερα 24ωρη απεργία τελωνειακών

13

 Απροειδοποίητη τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Τελωνείο, επιτρέποντας την μεταφορά ευπαθών προϊόντων, ενώ σήμερα συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία, μετά τις «κούφιες» υποσχέσεις του Υπουργείου Οικονομικών προ ημερών.
       Ύστερα από γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου για ικανοποίηση των αιτημάτων των τελωνιακών και συγκεκριμένα για την εξαίρεση των Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) από το νέο σχέδιο νόμου, η απεργία που είχαν προγραμματίσει οι τελωνιακοί αναστάλθηκε, αφού το αίτημά τους φαινόταν ότι θα ικανοποιηθεί.
       Πριν δύο μέρες όμως, το βράδυ της Τετάρτης οι τελωνιακοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως, βλέποντας τελικά στη Βουλή ότι ο Υπουργός δεν εξαιρεί το ΔΕΤΕ από το νέο νομοσχέδιο. «Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν σεβάστηκε ούτε την υπογραφή του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Τ.Υ.Ε.).
       Το ΔΕΤΕ ξεκίνησε το 1831 ενώ από το 1917 μέχρι και σήμερα  καθιερώθηκε με νόμο. Πρόκειται στην ουσία για το ταμείο που αποτελεί αποζημιώσεις των τελωνειακών υπαλλήλων ανταποδοτικού χαρακτήρα που καταβάλλουν οι συναλλασσόμενοι με τα τελωνεία για την εξυπηρέτησή τους σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
       «Το ταμείο μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, γιατί δεν το διαχειρίζεται το δημόσιο, αλλά επιτροπή τελωνειακών», δήλωσε η Διευθύντρια του Τελωνείου κ. Βερβερίδου στη «Δ», εξηγώντας ότι η διαχείριση με αυτόν τον τρόπο γίνεται με απόλυτη διαφάνεια.
Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν έτσι οι συναλλασσόμενοι με τα Τελωνεία από σήμερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση δεν θα τελωνίζονται-παραδίδονται, τα παρακάτω είδη που ενδεικτικά αναφέρονται:
* Φρέσκα ψάρια και κρέατα, κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα
* Νωπά φρούτα και γάλατα, παγωτά, γιαούρτια, λουλούδια κ.λ.π.
* Επίσης , δεν θα πραγματοποιούνται εξαγωγές νωπών φρούτων, λαχανικών κ.ο.κ
       Όσον αφορά τους  επιβάτες, δεν θα διενεργείται κανένας έλεγχος στις αποσκευές, επειδή το προσωπικό ασφαλείας δεν έχει καμία νομική υποχρέωση προς τούτο και κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν θα παραλαμβάνει υποκείμενα εμπορεύματα και δεν θα εκδίδει αποδείξεις.
       .