Αρχική Πολιτισμός Επιστημονικό συνέδριο από το Σύνδεσμο Κληρικών: “Οι Κολλυβάδες και η σχέση τους...

Επιστημονικό συνέδριο από το Σύνδεσμο Κληρικών: “Οι Κολλυβάδες και η σχέση τους με τη Χίο”

12

 Από το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου ανακοινώνονται τα ακόλουθα:


      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά τη συνεδρίαση της 9/9/2008:
      1) Ενέκρινε την εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής για την πραγματοποίηση επιστημονικού συνεδρίου στη Χίο με θέμα «Οι Κολλυβάδες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την οσιακή κοίμηση του ιερομονάχου Νήφωνα του Χίου», από την Πέμπτη 10 ως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Η οργανωτική επιτροπή ενημέρωσε σχετικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. κ. Διονύσιο και έλαβε την ευλογία του.
      2) Ασχολήθηκε με σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως τα τροχαία δυστυχήματα και το θέμα των οικονομικών μεταναστών. Αποφάσισε τη συμμετοχή του Συνδέσμου σε κάθε γόνιμη συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, της παράλογης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών. Άλλωστε οι ιερείς ως ποιμένες των τοπικών κοινωνιών τους συμπαραστέκονται στον ανθρώπινο πόνο με τον αληθινό και παρηγορητικό λόγο της Εκκλησίας, η οποία μάλιστα προβάλει την κατάφαση στη ζωή ως αξία, αφού η ζωή είναι δώρο Θεού. Για τους οικονομικούς μετανάστες το λόγο πρωτίστως έχει η συντεταγμένη πολιτεία. Η στάση της Εκκλησίας μας είναι πάντοτε μια ζεστή χριστιανική αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Το Δ. Σ. αποφάσισε περαιτέρω ενεργοποίηση του Συνδέσμου με διάφορες παρεμβάσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και σύμφωνα με το Καταστατικό του.
     
3) Αποφάσισε να εγκαινιάσει μια νέα δράση – άνοιγμα προς τη νεολαία μας, θέλοντας να αφουγκραστεί τον παλμό της. Η δράση θα υλοποιηθεί από ομάδα ιερέων με επισκέψεις στα σχολεία του νομού μας και διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων.
      4) Συζήτησε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο Σύνδεσμος συμμερίζεται τις απόψεις επί του θέματος αυτού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, των Θεολογικών Σχολών, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων. Θέση μας είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 16, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τέλος ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου ζητά σε συνέχεια των τηλεοπτικών δηλώσεων του κ. Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να διευκρινιστεί με νέα εγκύκλιο ότι παραμένει σε ισχύ η αρχική εγκύκλιος του 2002 (υπ’ αριθμ. 61723/Γ2/ 13.6.2002) και ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τους ορθοδόξους μαθητές.
      5) Αποφάσισε σειρά εξορμήσεων με τη μορφή προσκυνηματικών εκδρομών με τον γενικό τίτλο: «προσκύνημα στην αγιοτόκο Χίο» και σαν πρώτη εκδήλωση ορίζει προσκύνημα στην Ιερά Νέα Μονή με τέλεση Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ξενάγησης και προσφοράς καφέ στους προσκυνητές, με την κάθε ενορία να διευθετεί από μόνη της το θέμα της μετάβασης και επιστροφής με ώρα άφιξης στη μονή στις 5μ.μ. της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου 2008.


Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο