Αρχική Πολιτισμός Νέες παραστάσεις για το έργο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου “Ο Μεγαλέξανδρος και...

Νέες παραστάσεις για το έργο του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου “Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος”

21

 Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου
και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
παρουσιάζουν
“Ο Μεγαλέξανδρος
και ο καταραμένος Δράκος”


Θεατρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου


19 έως 26 Σεπτεμβρίου 2008
(εκτός Δευτέρας)


Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά τη μεγάλη τους επιτυχία στο ΠΑΛΛΑΣ (Φεβρουάριος 2008) θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση “Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στη Θεατρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου (Νεοφύτου 3 – 3η Πάροδος Βερίτη).
 Πρόκειται για μια νέα θεατρική πρόταση που συνδυάζει τη μαγεία του αυθεντικού θεάτρου με τη γοητεία του θεάτρου Σκιών και έτυχε μεγάλης και συγκινητικής αποδοχής από το κοινό όλων των ηλικιών αλλά και την κριτική.


Λίγα λόγια για το έργο
Ένας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο, τη μοναδική πηγή που τροφοδοτεί την πόλη. Εξαναγκάζει έτσι τους κατοίκους να πηγαίνουν να του ζητάνε νερό και αυτός να τρώει όσους θέλει. Ο φόβος καταλαμβάνει τους πάντες. Η τοπική εξουσία του Βεζύρη παρεμβαίνει ρυθμιστικά και αποφασίζει να κάνει κλήρωση για το ποιος θα είναι κάθε μέρα το θύμα του Δράκου, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνική οργάνωση της πόλης από τον πάνδημο φόβο και πανικό. Μια μέρα ο κλήρος πέφτει στη μοναχοκόρη του Βεζύρη. Ο Χατζηαβάτης έχοντας ορισθεί να ειδοποιεί κάθε ξημέρωμα προσωπικά και μυστικά τα υποψήφια θύματα, έρχεται να το πει συντετριμμένος στη Βεζυροπούλα που υπεραγαπά. Φτάνοντας μπροστά στο Σεράι πέφτει πάνω στον Καραγκιόζη που κοιμάται φαρδύς πλατύς μέσα στο δρόμο. Το θορυβώδες ξύπνημά του προκαλεί την επέμβαση του Βεληγκέκα, υπεύθυνου της φρουράς, και τα πράγματα περιπλέκονται…


Η ταυτότητα της παράστασης
Η ιδέα του έργου στηρίζεται στο μοτίβο της δρακοκτονίας, προσφιλές θέμα των παραμυθιών και του θεάτρου Σκιών με πολλές παραλλαγές από τις οποίες οι πιο γνώριμες είναι «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» του Παναγιώτη Μιχόπουλου και «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος όφις», του Σωτήρη Σπαθάρη που ενέπνευσαν το σχετικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου με την μνημειώδη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Η μήτρα αυτής της παράδοσης ανάγεται στην ελληνική μυθολογία όπου ο Απόλλωνας (αργότερα Άγιος Γιώργης) σκοτώνει το Δράκο στους Δελφούς και ιδρύει το Μαντείο, ως μνημείο και χώρο λατρείας της επικράτησης του φωτός και της γνώσης επάνω στο σκοτάδι και την άγνοια.
Η νέα συγγραφή του έργου επιχειρεί να αποδώσει το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο χαρακτήρα αυτού του μύθου, που στην πραγματικότητα συμβολίζει την καθημερινή και ασταμάτητη πάλη που καλούμαστε να δώσουμε απέναντι σε κάθε φόβο που ορθώνεται μέσα μας, ή έξω μας, σα Δράκος, για να αναστείλει ή να ματαιώσει, ίσως τα πιο δημιουργικά και εμπνευσμένα μας όνειρα.
Η πλοκή ξεφεύγει από το ηθογραφικό πλαίσιο και γίνεται αλληγορική για να αγγίζει δομικά ένα ευρύτερο πεδίο σκέψης εμπεριέχοντας σημερινά ζητήματα, που μας προβληματίζουν και μας απασχολούν μέσα σ’ ένα νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου κυριαρχούν ανεξέλεγκτα κάθε λογής Δράκοι.
Η παράστασή μας αντλεί στοιχεία από τον Καραγκιόζη και την αισθητική του θεάτρου Σκιών, όμως είναι μια πρωτότυπη θεατρική πρόταση με πέντε ηθοποιούς και τέσσερις μουσικούς, σαν σύγχρονη λαϊκή όπερα.
Ξεκινήσαμε τις παραστάσεις μας τον περσινό Νοέμβριο στη Χίο και την Πάτρα με ενθουσιώδη υποδοχή και αποκορύφωμα τις παραστάσεις στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, που ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία από την προσέλευση του κοινού και τις εγκωμιαστικές κριτικές.
Φέτος η παράσταση είναι προσκεκλημένη στα 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης για 6 παραστάσεις που θα δοθούν στις 3, 4, και 5 Οκτωβρίου 2008. Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στην Αθήνα στο θέατρο ΒΕΑΚΗ, Στουρνάρη 32 – Πολυτεχνείο από τις 11 Οκτωβρίου και για όλη τη θεατρική σαιζόν μέχρι το Πάσχα.   


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή  19 Σεπτεμβρίου, 21.00 βραδινή
Σάββατο  20 Σεπτεμβρίου, 21.00 βραδινή
Κυριακή  21 Σεπτεμβρίου, 19.00 απογευματινή
Δευτέρα  22 Σεπτεμβρίου, Αργία
Τρίτη   23 Σεπτεμβρίου, 21.00 βραδινή
Τετάρτη  24 Σεπτεμβρίου, 21.00 βραδινή
Πέμπτη  25 Σεπτεμβρίου, 21.00 βραδινή
Παρασκευή  26 Σεπτεμβρίου, 21.00 βραδινή


Τιμές  εισιτηρίων: 15 ευρώ, παιδικό- φοιτητικό 10 ευρώ


Προπώληση εισιτηρίων


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, Λάδης 1
(Δευτέρα  έως Παρασκευή, 10.00-14.00)
τηλ: 22710 43556


Θεατρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, Νεοφύτου 3, 3η Πάροδος Βερίτη
(κατά τις ημέρες των παραστάσεων 19.00-21.00)
τηλ: 22710 28420