Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Ελπίδας Τσουρή για το πεδίο βολής

Ερώτηση Ελπίδας Τσουρή για το πεδίο βολής

9

Δελτίο Τύπου


Το θέμα του πεδίου βολής στο Δήμο Μαστιχοχωρίων, έχει αποτελέσει αντικείμενο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τα συναρμόδια Υπουργεία, από τον Απρίλιο του 2008.


Η Βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, με την αντίστοιχη αναφορά, είχε επισημάνει τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της λειτουργίας του, ενώ οι απαντήσεις που έλαβε είναι ενδεικτικές της «σοβαρότητας», με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα:
Συγκεκριμένα:
1. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι «εφόσον πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης και επομένως η εγκατάσταση δραστηριοτήτων εκτός των γεωργικών. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για οχλούσες δραστηριότητες όπως η εν προκειμένω».


2. Το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού αναγνωρίζει τον εξαιρετικής σημασίας ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής, υποστηρίζει ότι «Με έγγραφο που κοινοποίησε στην 3η ΕΒΑ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαστιχοχωρίων, κατέθεσε στην Υπηρεσία πρόταση νέας θέσης του πεδίου βολής. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και της προστασίας των αρχαιοτήτων».


3. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «μας κάνει γνωστό» ότι «η χρήση του υπόψη πεδίου βολής είναι ζωτικής σημασίας για τις Μονάδες που σταθμεύουν στη νήσο Χίο, καθώς αποτελεί τον μοναδικό χώρο επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης, δραστηριότητα άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξή τους. Το ΓΕΣ, σεβόμενο τις ανησυχίες των κατοίκων του Δήμου Μαστιχοχωρίων, απέστειλε επιστολή στο Νομάρχη Χίου, προκειμένου να υποδειχθεί νέος χώρος, στον οποίο  θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί το πεδίο βολής. Μέχρι να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή, το πεδίο βολής «Κάτω Φανών» θα παραμείνει ενεργό, ώστε να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων της 96 ΑΔΤΕ».


Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε υπερβεί τα τέσσερα χρόνια από την επίσκεψη στη Χίο του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου (09.06.2004), κατά την οποία, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Ν. Ντούβας, είχαν διαβεβαιώσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Είναι προφανές ότι απαιτείται σχεδιασμός και πολιτική βούληση, που δεν υπάρχουν.


Από το γραφείο τύπου