Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: Εμφανέστατες οι διαφορετικές απόψεις στο συνδυασμό του Δημάρχου

Δήμος Χίου: Εμφανέστατες οι διαφορετικές απόψεις στο συνδυασμό του Δημάρχου

8

  Γραπτή διαμαρτυρία προς τα συναρμόδια υπουργεία για την ελλιπή χρηματοδότηση των προγραμμάτων κοινωνικών δομών και την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου στις νέες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης που στην ουσία κόβουν θέσεις –φθάνοντας να τα καταργούν- αποφάσισε να στείλει το ΔΣ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
   Ο Δήμαρχος Παντελής Βρουλής επανέλαβε, αυτό που είχε τονίσει και με δήλωση του μετά τη συνεδρίαση της ΔΑΕΧ, ότι θα υπογραφούν συμβάσεις με όλους τους εργαζόμενους. Ζήτησε δε πίστωση χρόνου ενός περίπου μήνα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη δυνατότητα επιχορήγησης τότε θα προχωρήσουν στη λήψη δανείου ύψους 550.000 ΕΥΡΩ. Μάλιστα όρισε ως χρόνο αποπληρωμής το τέλος της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, ενώ πρόσθεσε ότι η μείζονα μειοψηφία θα μπορούσε να είχε αποσύρει το θέμα αφου η λύση ήταν ήδη γνωστή.
   Ο Μάρκος Μεννής, ως εισηγητής αφού η παράταξή του προκάλεσε την συζήτηση, τόνισε ότι πρέπει να είναι έντονη η πίεση στα πρότυπα της Κρήτης όπου έκλεισαν οι Δήμοι, για να επιτευχθεί χρηματοδότηση. «Να πάμε στο υπουργείο ζητώντας και τη συμπαράσταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ. Αν μιλάμε για δάνεια, μοιραζόμαστε απλά τη μιζέρια μας», σημείωσε ο κ. Μεννής.
   Σε συντονισμένες ενέργειες προς πίεση της Κυβέρνησης ζήτησε να προχωρήσουν και ο επικεφαλής της «Νέας Αντίληψης» Γιάννης Χαλλιορής, που επίσης συμφώνησε να μην προταχθεί το θέμα του δανείου.
  
   Ικανοποίηση για δέσμευση
   Η επεξήγηση του Δημάρχου ότι η πρόταση για καταρχήν 4μηνες συμβάσεις των εργαζομένων, λόγω του ότι θα αλλάξει χαρακτήρας ΔΑΕΧ, και η διαβεβαίωση ότι όχι μόνο δεν θα απολυθούν οι έγκυες εργαζόμενες αλλά από την αρχή θα προσληφθούν άλλες 2 έτσι ώστε να γίνει ομαλά η αντικατάσταση όταν πάρουν άδεια κύησης, έριξε τους τόνους τόσο από πλευράς εργατικού κέντρου όσο και από τη Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία.
   Ο πρόεδρος του ΕΚ Αντώνης Παπαντωνάκης ζήτησε επίσης να μη γίνουν αλλαγές στο ωράριο και ότι στη συνέχεια να υπάρξει 8μηνη σύμβαση.
   Ο Γιώργος Αμπαζής, από το ΔΑΣ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στο τέλος της ομιλίας του Δημάρχου μπήκε το νερό στο αυλάκι», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτεί τις κοινωνικές δομές.
  
   Παραιτούμαι
   Παραφωνία… στο ομόφωνο κλίμα ήταν ο πρόεδρος της ΔΑΕΧ Δημήτρης Ρες. «Αν τα χρήματα δεν μπουν στο ταμείο, δεν μπορώ να υπογράψω» σημείωσε ο κ. Ρες, κάνοντας τον ιδιαίτερα ήρεμο και δημοκρατικό Παντελή Βρουλή να ανεβάσει τους τόνους όταν τον άκουσε να λέει το αλλιώς «παραιτούμαι».
   «Κύριε Ρε έχουμε δεσμευτεί», του τόνισε.
   Πάντως ο πρόεδρος της ΔΑΕΧ φάνηκε ότι η διαφωνία του δεν ήταν μόνο λόγω θέσης (αυτός τελικά είναι που υπογράφει) αλλά και λόγω θέσης στο να μη κοντράρει τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, αφού σημείωσε ότι θα έπρεπε ακόμα και να αποδεχτούν τους όρους της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ας μειώνονταν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων!
   Λίγο νωρίτερα είχε ακούσει το συνάδελφό του Γιάννη Μουρούνα να συνιστά «να μην είμαστε τόσο πολύ γραφειοκράτες» και ότι πρέπει όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά να επεκτείνουν τα προγράμματα ζητώντας και τη βοήθεια των δημοτών σε διεκδικήσεις. Όπως και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Σιδερή Αμέντα να επιρρίπτει ευθύνες στο γεγονός ότι δεν είχαν σχεδιασμό για το πρόβλημα που ανέκυψε. Ο αντιδήμαρχος που αναρωτήθηκε αν λύση είναι και η μεγαλύτερη φορολόγηση των δημοτών για να κρατηθούν οι δομές, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες που έχουν οι εργαζόμενοι 5 και 6 χρόνια».
   Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως και στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς (παλαιούς κρατικούς), όπως είπε ο δ.σ. Γιώργος Μαμάς που επίσης συμφώνησε στη διαμαρτυρία «μήπως και βοηθήσουν όλοι να αυξήσουν τους πόρους».
   Σχολιάζοντας την απόφαση τέλος ο Ντίνος Στούπος, σημείωσε ότι αυτή η ομόφωνη απόφαση δεν ελήφθη και με τόση ευκολία στην Αναπτυξιακή του Δήμου, αναδεικνύοντας και τις διαφορετικές απόψεις της πλειοψηφίας.
   «Τίθεται ένα θέμα του κατά πόσο υπάρχει ενιαία γραμμή και πολιτική στο συνδυασμός σας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος προτίμησε να μην απαντήσει ευθέως.
   Αντίθετα από τώρα οκ. Βρουλής έδειξε ότι προσανατολίζεται την επόμενη χρονιά να συμμορφωθεί με τους όρους της Κυβέρνησης.
   Γεγονός για το οποίο χρειάζεται εργαζόμενοι και επωφελούμενοι πολίτες να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.