Αρχική Πολιτισμός Από το σεισμό του 2001 κλειστός ο Ιστορικός Ναός των Ψαρών

Από το σεισμό του 2001 κλειστός ο Ιστορικός Ναός των Ψαρών

14

 Κλειστός παραμένει από το 2001 έως και σήμερα ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στα Ψαρά.
   Το γεγονός αναφέρει σαν ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τα Ψαρά σε ειδικό αφιέρωμα η εφημερίδα «Απογευματινή», (τα άλλα δυο είναι το λιμάνι-ακτοπλοϊκή σύνδεση και ο βιολογικός καθαρισμός).
   Να σημειώσουμε ότι η αποστολή της «Απογευματινής» έγινε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου  σε συνεργασία με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, και από τη Χίο παραβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κοσμίδης και ο αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής.
   Η εφημερίδα εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το έργο θα γίνει στα πλαίσια του Δ’ ΚΠΣ. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το σχετικό κείμενο της εφημερίδας.
   «Μνημείο του ελληνισμού ο ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος το 1793 –τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κανάρης- μέσα στους τέσσερις τοίχους του οποίου έχουν γραφτεί λαμπρές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
   Είναι ο ναός που ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης ανέβαινε, προσκυνούσε και μεταλάβαινε κάθε φορά πριν ξεκινήσει για τα κατορθώματά του.
   Είναι ο ναός που όταν ο Κανάρης κατέβηκε στα Ψαρά και του φόρεσαν ένα δάφνινο στεφάνι, ανέβηκε ξυπόλητος τα 60 σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό και κατέθεσε το στεφάνι του στην εικόνα του Αγίου Νικολάου. Είναι ο τόπος όπου σφαγιάσθηκαν 3.000 γυναικόπαιδα από τους Τούρκους και ο τόπος που ελήφθησαν οι πιο σπουδαίες αποφάσεις στην ιστορία των Ψαρών, αφού λίγα μέτρα μακρύτερα είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν η Βουλή των Ψαρών.
   Κι όμως αυτή η πανέμορφη εκκλησιά παραμένει κλειστή από το 2001, λόγω του σεισμού, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο κτίριο.
   Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου, πέρα από ιστορικό μνημείο, είναι και αρχιτεκτονικό μνημείο.
   «Πρωτοποριακό μνημείο από αρχιτεκτονική άποψη» τον χαρακτήρισε ο ιερέας των Ψαρών, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Αρχοντός. «Είναι ο μοναδικός ναός στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, ως μεταβυζαντινό μνημείο, στον οποίο υπάρχουν στοιχεία τα οποία ανάγονται κατευθείαν στον 5ο αιώνα, στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές» είπε ο πατήρ Ιωακείμ.
   Τα λόγια του ιερέα επιβεβαιώθηκαν πλήρως όταν η αποστολή της «Απογευματινής» επισκέφθηκε το ναό, η μεγαλοπρέπεια του ναού εξωτερικά σε καθηλώνει, όταν όμως μπαίνεις στο ναό, το δέος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Εκκλησία δρομική βασιλική, της οποίας τα υπερώα φτάνουν μέχρι το ιερό. Υπέροχα λιθανάγλυφα, με στοιχεία από μπαρόκ και της λαϊκής τότε τουρκικής τέχνης, κοσμούν τις πόρτες και τους εσωτερικούς χώρους του ναού.
   Η βυζαντινή αρχιτεκτονική μπλέκει με στοιχεία της οθωμανικής σε έναν αρμονικό συνδυασμό, που, αν δεν τον δεις , δύσκολα θα τον πιστέψεις. Κι όμως, όλα αυτά σήμερα ο επισκέπτης δεν μπορεί να τα δει, καθώς λόγω των ζημιών που έχει υποστεί ο ναός από το σεισμό η είσοδος απαγορεύεται.
   Ο βουλευτής Χίου Γιάννης Κοσμίδης χαρακτήρισε χρέος της πολιτείας να επιδιορθώσει τις ζημιές, ώστε ο ναός να ξαναλειτουργήσει και να ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες και τόνισε πως βρισκόμαστε σε καλό σημείο.
   Η μελέτη είναι έτοιμη και αν όλα πάνε καλά σε λίγο καιρό με το Δ’ ΚΠΣ τα έργα θα αρχίσουν».
  

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ