Αρχική Νέα Τοπικά Απ. Βεντούρης: «Στη Δικαιοσύνη για διαφάνεια»!

Απ. Βεντούρης: «Στη Δικαιοσύνη για διαφάνεια»!

9

 24.09.2008Απ. Βεντούρης: «Στη Δικαιοσύνη για διαφάνεια»!


«Από τη στιγμή που το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν μπορούν να διασφαλίσουν διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας μέσα από τις προκηρύξεις διαγωνισμών ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε ως Ένωση στην προάσπιση των συμφερόντων μας προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΑ κ. Απ. Βεντούρης.


Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση των προκηρύξεων για τις άγονες γραμμές, τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΑ και ο Πρόεδρός της αποφάσισαν να υλοποιήσουν αυτό που από τον περασμένο Ιούνιο διατύπωναν δημόσια προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις υπηρεσίες του. «Χθές, ασκήσαμε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά δύο Προκηρύξεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΔΜ/Φ 231.01/8902 και 3327.1/43/08) με θέμα την «Επανάληψη Διαγωνισμών για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών», που αφορούν το γνωστό ζήτημα των άγονων γραμμών», ανέφερε ο κ. Βεντούρης.


Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΕΕΑ, για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στα προβλήματα της ακτοπλοΐας τα οποία προκύπτουν από τον τρόπο που το κράτος συνδιαχειρίζεται, μέσα από απαράδεκτες διαδικασίες, τους πόρους των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, καθώς επίσης ότι το υπάρχον καθεστώς καταρρέει χωρίς να είναι συνυπεύθυνοι πλέον οι ακτοπλόοι. «Αν αποφασίσουμε τελικά προς αυτή την κατεύθυνση, κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αν δεν υπάρχουν πλοία την 1η Νοεμβρίου αυτό θα γίνει με ευθύνη των ακτοπλόων. Από τον περασμένο Ιούνιο ζητάμε επίμονα, επίσημα, ανεπίσημα, γραπτώς, προφορικώς, δημόσια και κατ’ ιδίαν να αλλάξουν οι διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές. Ουδείς απάντησε, ουδείς ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για διάλογο. Τουναντίον, με περισσή αλαζονεία οι γραφειοκράτες του Υπουργείου επέλεξαν να συνεχίσουν τις μεθόδους, τις διαδικασίες που καλλιέργησαν φαινόμενα τύπου ΣΑΟΣ. Εμείς, από την πλευρά της Ένωσης ομόφωνα λέμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν διαδικασίες που τρέφουν την αδιαφάνεια, που καλλιεργούν τη διαφθορά. Η μοναδική ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου ήταν η δήλωση ενός εκ των δύο Γενικών Γραμματέων, ο οποίος μάλιστα μας είπε το αυτονόητο. Ο Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής μας είπε ότι επιλέγει τους νησιώτες από εμάς! Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα και λαϊκισμός της δεκαετίας του 1950. Εμείς αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Επικράτειας γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε επιχειρήματα, ότι έχουμε δίκιο. Εμείς εδώ και 4 μήνες προσπαθήσαμε να κάνουμε διάλογο με το Υπουργείο, αλλά φεύ! Ούτε διάλογος υπήρξε ούτε αντίλογος. Άρα δεν φταίμε εμείς που οι νησιώτες πιθανόν να μην έχουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε λιγότερο από ένα μήνα».


Ο κ. Βεντούρης επίσης δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη από σειρά ενεργειών απέναντι στο Υπουργείο, για τα θέματα της ακτοπλοΐας. «Είμαστε έτοιμοι για αγώνα διαρκείας. Η ακτοπλοΐα ή θα προχωρήσει χωρίς τον πελατειακό στραγγαλισμό της από το κράτος και τις υπηρεσίες του ή θα βουλιάξει. Εμείς δεν προτιθέμεθα να την αφήσουμε να βουλιάξει, γιατί είναι η ζωή μας, η ζωή των εργαζομένων μας, η ζωή των νησιωτών μας. Σε αντίθεση με τους γραφειοκράτες του Υπουργείου και τις εκάστοτε πολιτικές του ηγεσίες, εμείς πιστεύουμε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονισθεί, μπορεί και πρέπει να γίνει κερδοφόρος, μπορεί και πρέπει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους νησιώτες συμπολίτες μας».


Τέλος, ο κ. Βεντούρης δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης νομικά. «Όταν πιστεύεις ότι έχεις δίκιο πρέπει να το διεκδικείς μέχρι τέλους. Κι εμείς ως Ένωση πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε».