Αρχική Νέα Τοπικά Παγχιακό προσκοπικό Συνέδριο στη Βολισσό

Παγχιακό προσκοπικό Συνέδριο στη Βολισσό

20

Με τίτλο “Μαζί για το αύριο” πραγματοποιείται στη Βολισσό, Δημαρχείο, το 3ο Παγχιακό Προσκοπικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα 4 & 5 Οκτωβρίου εκπρόσωποι από τα 6 προσκοπικά συστήματα της Χίου θα βρεθούν για να κάνουν έναν απολογισμό δράσης της διετίας που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο και επίσης να χαράξουν τους στόχους για την επόμενη περίοδο.
Η παρουσία των στελεχών του προσκοπιισμού στη Βολισσό -μετά μάλιστα και την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά- εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στήριξης του κόσμου που όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου «φυλάει Θερμοπύλες στα χωριά της Βορειοδυτικής Χίου».
Πέρα από τις εξορμήσεις και τις κατασκηνώσεις διαβίωσης στην ύπαιθρο και κυρίως στα χωριά της Αμανής, τα συστήματα των προσκόπων, που απαριθμούν περί τα 450 μέλη παιδιά και ενήλικες, έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές δράσεις κατά την προηγούμενη περίοδο.
Δράσεις προσκόπων
«Προχώρησε κατά την προηγούμενη χρονιά σε μια πολύ ωραία δράση στην πλατεία Βουνακίου με σκοπό να προσεγγίσουμε παιδιά μεταναστών. Με κάλεσμα μέσα στα σχολεία ήρθαν περί τα 100 παιδιά εκτός προσκοπισμού», τόνισε ο Γιάννης Σαλιάρης Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος.
Γεύση από τις τελευταίες δουλειές που πάντα με συλλογικό τρόπο βγάζουν τα συστήματα, πήραμε το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αγροτουρισμού. Εκεί παρουσιάστηκε ομοίωμα του νερομύλου ιδιοκτησίας Γεωργούλη (αυτού που τελικά θα καταποντιστεί από το φράγμα στη θέση Κόρης Γεφύρι). Έγινε από τους ανιχνευτές του Βροντάδου και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του ΦΟ Βροντάδου. Στα γραφεία του ΦΟΒ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Επίσης αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στις εγκαταστάσεις στο Περιβόλι- Citrus το αγιοβασιλιάτικο βαποράκι των προσκόπων, με αφορμή τη διημερίδα της Νομαρχίας για τη «Ναυτική παράδοση Χίου – Λεμεσσού».
Οι πρόσκοποι της Χίου έχουν εξάλλου να περηφανευτούν για το δικό τους κατασκηνωτικό κέντρο στο Μάναγρο, το οποίο είναι ενταγμένο και στο Ευρωπαϊκό Δϊκτυο Προσκοπικών Κέντρων.
«Συνεχώς φτιάχνουμε το Κέντρο, σημείωσε ο κ. σαλιάρης επισημαίνοντας τις ειδικές εγκαταστάσεις που γίνονται για την υποδοχή ατόμων με αναπηρίες.
Επίσης όλα τα λυκόπουλα της Χίου είχαν συμμετάσχει σε μια εκδήλωση για τα 75 χρόνια του Ελληνικού προσκοπισμού που έγινε στην Αθήνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα στόχος του συνεδρίου «είναι η ανταλλαγή απόψεων στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των περίπου σαράντα ενηλίκων στελεχών της Περιφερειακής Εφορείας Χίου που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω συνέδριο, μέσα από ένα δημοκρατικό και δημιουργικό διάλογο, για τον προγραμματισμό του μέλλοντος της προσκοπικής κίνησης, της παλαιότερης εθελοντικής οργάνωσης στο νησί μας».
Πραγματοποιείται δε από την Περιφερειακή Εφορεία Χίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Αμανής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.