Αρχική Νέα Οικονομία Νηρεύς: θέλει συναινετικό διαζύγιο από τη… Νορβηγίδα

Νηρεύς: θέλει συναινετικό διαζύγιο από τη… Νορβηγίδα

20

 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της μείωσης του δανεισμού και της ενίσχυσης της ρευστότητάς του, ο όμιλος Νηρεύς συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διοίκηση της νορβηγικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Marine Farm συναινετικό… διαζύγιο.


Η Νηρεύς συμμετέχει άμεσα με ποσοστό 29,88% στη Marine Farms, ενώ επιπλέον ποσοστό κατέχουν άλλα ελληνικά χαρτοφυλάκια ή χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στο εξωτερικό, αλλά ελέγχονται από Ελληνες.


Το αρχικό σχέδιο της Νηρεύς ήταν να αποκτήσει το σύνολο της Marine Farms, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του ως μεγαλύτερου παραγωγού μεσογειακών ψαριών και να επεκταθεί και στην παραγωγή σολομού και cobia.


Η κρίση, όμως, και η δυσκολία συνεννόησης με τους υπόλοιπους μετόχους πάγωσαν το σχέδιο. Προκειμένου να απεμπλακεί από την επένδυση, η Νηρεύς έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νορβηγό βασικό μέτοχο της Marine Farms το μοίρασμα των δραστηριοτήτων του ομίλου. Ητοι, η Νηρεύς να αποκτήσει την κατά 100% ισπανική θυγατρική της Marine Farms Culmarex και να εκχωρήσει το 30% των μετοχών της Marine Farm που κατέχει. Με μια λεπτομέρεια: Η Marine Farms να αναλάβει και ένα μέρος του υπέρογκου δανεισμού της Culmarex. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Νηρεύς θα αποκτήσει άμεση διέξοδο από την επένδυσή της στη Marine Farms, ενισχύοντας την παρουσία της στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού, τομέα στον οποίο αποτελεί ηγέτη της αγοράς.


ΧΡ. Κ.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 28/09/2008


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Aπό Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία