Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Στο δρόμο η… πρόληψη

Στο δρόμο η… πρόληψη

14

 «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
28/09/2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟι Κυβερνητικοί Υπεύθυνοι δηλώνουν ότι «η πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».
Εμείς λέμε ότι η πρόληψη είναι «η αιχμή του δόρατος» της αδιαφορίας,  της αναλγησίας και της υποκρισίας! 
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι άθελά της η Πολιτεία, αφήνει χωρίς τηλέφωνο και ρεύμα κοινωνικές υπηρεσίες με προωθημένη αποστολή.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν έχει τρόπο να καταβάλει τους μισθούς (μέχρι και 7 μήνες)  και το ΙΚΑ των εργαζομένων (μέχρι και 15 μήνες!!!) στα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης.
Είναι παιδαριώδες να παραδεχτούμε ότι το Κράτος «πετάει στον δρόμο» 400 ειδικούς, που εκπαίδευσε, επενδύοντας δημόσιο χρήμα, με εκατοντάδες ώρες επαγγελματικής επιμόρφωσης, την ώρα που η επένδυσή του αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Είναι ανήκουστο να είναι τα Κέντρα Πρόληψης στη Ελλάδα ανυπεράσπιστα από την Πολιτεία, όταν το εγχείρημα έχει καταστεί σημείο αναφοράς Διεθνώς.
Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να θεωρεί ως αναπόφευκτη τη διάλυση των Κέντρων Πρόληψης, ενός θεσμού που τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου, δωρεάν για τον πολίτη υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης, υλοποιώντας εκατοντάδες δράσεις πανελλαδικά με κεντρικό στόχο τη μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Διότι, αν συμβαίνει αυτό τότε ναι:
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ!!!


Αγωνιζόμασταν για χρόνια για την υπέρβαση των θεσμικών και οικονομικών δυσκολιών.
Αγωνιζόμασταν για χρόνια, ώστε οι πάγιες δαπάνες των Κέντρων Πρόληψης (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα) να καταστούν με νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικό καθήκον της Πολιτείας και όχι εθελοντική συνεισφορά.
Παρά τις δυσκολίες έχουμε να δείξουμε ένα σημαντικό έργο.
Και ποια η ανταμοιβή μας από το Κράτος;
Μας «πετάει στο δρόμο», πετάει την Πρόληψη στο δρόμο, για λίγα εκατομμύρια ευρώ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι αόριστες μελλοντικές υποσχέσεις.
Δεν μας μένει άλλος δρόμος…
Την Τετάρτη και Πέμπτη, 1 & 2 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών απεργούμε και διαδηλώνουμε στο Κέντρο της Αθήνας
Την 1.10.08:
Στις 9.30 Απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Στις 12.00 μπροστά από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας
Στις 13.00  «Ραντεβού» με τα ΜΜΕ στον ΟΚΑΝΑ
Την 1 & 2 .10.08 με οποιονδήποτε ειρηνικό τρόπο σκεφτούμε ώστε να σπάσουμε το ένοχο τείχος της σιωπής!
Θα επιδιώξουμε συναντήσεις με την Κυβέρνηση και τα Κόμματα.
Ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα θα γίνουν τα αναγκαία άμεσα βήματα ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο λειτούργημα που εδώ και χρόνια επιτελούμε με συνέπεια.
Σε κάθε περίπτωση η Γ. Σ. των εργαζομένων που έχει οριστεί για την 1 Οκτωβρίου, θα αξιολογήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, αν μας δοθούν πάλι αόριστες υποσχέσεις και όχι αυτά τα ελάχιστα που διεκδικούμε:
1. Απόδοση στα Κέντρα Πρόληψης άμεσα των χρεών  της Πολιτείας. (Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλει συνολικά ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείου Υγείας στα Κέντρα, ενώ άλλα 5 εκ. ευρώ δεν δίνονται στα Κέντρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ με επικαλούμενο λόγο την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας στις δικές του οφειλές.) 
2. Εγγραφή των προβλεπόμενων δαπανών Κέντρων πρόληψης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, ως ξεχωριστό κονδύλι που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
3. Άμεση έναρξη ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Υγείας& ΟΚΑΝΑ- Αυτοδιοίκηση- Εργαζόμενοι)  για ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για την Πρόληψη στη χώρα μας, που δεν θα θίξει εργασιακά ούτε ένα στέλεχος Κέντρου Πρόληψης.Μας κινητοποιεί η Αλήθεια μας, που βασίζεται στην εμπειρία μας ως εργαζόμενοι εδώ και χρόνια μέσα στην ελληνική οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, ότι η πρόληψη είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και κυρίως του κάθε παιδιού που ζει στη χώρα μας και είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει γι’ αυτό.