Αρχική Απόψεις Aρθρα Σαράντος Πιτσιλαδής: χαστούκι στον καπιταλισμό

Σαράντος Πιτσιλαδής: χαστούκι στον καπιταλισμό

14

   Χαστούκι στον καπιταλισμό


Ήρθε η ώρα του καπιταλισμού να φάει κι αυτός το χαστούκι του. Στη ζωή όλα είναι ρευστά και τίποτε δεν είναι απόλυτο.  Φαίνεται  λοιπόν πως πολύ σύντομα κλείνει ο κύκλος αυτού του συστήματος, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε.


  Ο καπιταλισμός  κυρίως τα τελευταία χρόνια  κυριάρχησε σε όλο τον πλανήτη.


Η αποτυχία των ανθρώπων που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τον κομμουνισμό, οι οποίοι τον διέσυραν σαν πολιτικό σύστημα, έδωσε την ευκαιρία στο καπιταλιστικό σύστημα μέσω της παγκοσμιοποίησης να φτάσει στο απόγειο της δύναμής του. Να εξαπλωθεί λίγο ή πολύ, ακόμη και στην Κίνα!!!  Όμως η παντοδυναμία του πλούτου και η απληστία των ανθρώπων του κεφαλαίου τύφλωσε τους διαχειριστές του. Η  εκμετάλλευση των εργαζομένων, η οικονομική ανέχεια των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων, το έλλειμμα φροντίδας στην κοινωνία, τα σκάνδαλα και η υπερσυγκέντρωση των οικονομικών πόρων στα χέρια ελάχιστων ανθρώπων (τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων κλπ) , έχει σαν φυσική συνέπεια  να απογυμνωθεί. Και όταν ο βασιλιάς μείνει γυμνός , είναι άσχημος και εύκολα χάνει το θρόνο του.


Είναι κάτι που το ζούμε και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση είναι σε τόσο δύσκολη θέση, που έφθασε να εγγυάται με εξαγγελίες τις καταθέσεις των τραπεζών με λεφτά του κράτους, που είναι χρήματα των ιδίων των καταθετών, προκειμένου να σώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Τέτοια ξεφτίλα!


 Τη θέση του τώρα πρέπει να πάρουν  άλλα οικονομικά συστήματα  πιο φιλολαϊκά, περισσότερο σοσιαλιστικά, που θα έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο και όχι το χρήμα, για να απαλύνουν το κακό που έκανε στα μεγαλύτερα τμήματα των λαών, τα οποία υποφέρουν αυτή τη στιγμή από τη φτώχια .


Η Αμερική, κοιτίδα του καπιταλισμού, είναι ολοφάνερο ότι θα αποδυναμωθεί. Ήδη έχει χάσει την υπεροψία τής οικονομικά παντοδύναμης χώρας, όπως είχε καλλιεργήσει στη συνείδηση των λαών . Κάποια άλλη δύναμη θα πάρει της θέση της, γιατί ο άνθρωπος νιώθει αδύναμος κι έχει πάντα την ανάγκη κάποιου να τον ηγεμονεύει .  Το σίγουρο είναι ότι η ζωή θα συνεχιστεί . Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητος.


Βέβαια το επικίνδυνο στοιχείο αυτής της στιγμής είναι η αντίδραση του πληγωμένου θηρίου που χάνει την κυριαρχία στον πλανήτη. Θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θα λουφάξει ή θα προσπαθήσει πληγωμένο καθώς είναι, να κάνει κακό στον περίγυρό του, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα χάσει αυτά που είχε ή τουλάχιστον να γλιτώσει τα περισσότερα από αυτά.                            


                                                                   Πιτσιλαδής Σαράντος