Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Απόφαση – ανάσα στον ΟΚΑΝΑ

Απόφαση – ανάσα στον ΟΚΑΝΑ

23

 Ενα χέρι βοηθείας στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η απόφαση (7/10) της ΚΕΔΚΕ να αναστείλει προηγούμενη απόφασή της και τελικά να αποδώσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ (το μισό από το χρέος της ως συνεταίρου) προκειμένου να καλυφθούν ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες και η μισθοδοσία των περίπου 400 εργαζομένων στην πρόληψη.


Η απόφαση λήφθηκε παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει καν εγγυήσεις πως θα αποπληρώσει έστω και μέρος από το δικό του μερίδιο των υποχρεώσεων -που ως συσσωρευμένο χρέος πάνω από διετία φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι το υπουργείο θα πρέπει να πιεστεί ν’ αναλάβει τις υποχρεώσεις του, να δώσει το χρέος έστω σταδιακά, αλλά τουλάχιστον να καταθέσει εντός του 2008 ίσης αξίας χρηματικό ποσό.


Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ μάλιστα ζήτησε την εκ νέου παράταση για ένα τρίμηνο της ήδη ληγμένης από τον Ιανουάριο του 2008 τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (υπ. Υγείας – υπ. Εσωτερικών – ΚΕΔΚΕ) έως ότου δεήσουν τα αρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν την πολυαναμενόμενη νέα πενταετή σύμβαση.


Η απόφαση προκάλεσε κάποια ανακούφιση στα στελέχη πρόληψης, τα οποία έχουν εκφράσει φόβους ότι η συστηματική κυβερνητική υποχρηματοδότηση των 72 κέντρων πρόληψης και ο συνεπαγόμενος στραγγαλισμός των δραστηριοτήτων τους στοχεύει στην κοινωνική απαξίωσή τους ώστε να μπει «λουκέτο» χωρίς πολιτικό κόστος. Ακόμη, επισημαίνουν τη μείωση των κονδυλίων που διαθέτει ο ΟΚΑΝΑ για την πρόληψη, κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ μεταξύ 2004-2006, την ίδια ώρα που όλες οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται αλματωδώς.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/10/2008