Αρχική Μαστίχα Τριήμερο Εργασίας για τη μαστίχα: Ομήρειο: 17, 18 και 19 Οκτωβρίου

Τριήμερο Εργασίας για τη μαστίχα: Ομήρειο: 17, 18 και 19 Οκτωβρίου

25

 

Πανέτοιμη να διεκδικήσει την υλοποίηση του Μουσείου Μαστίχας, βρίσκεται η Χίος. Με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες μελέτες και την οικοδομική  άδεια, το έργο είναι απόλυτα ώριμο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Δ΄ΚΠΣ.
«Διεκδικούμε με αξιώσεις, ένα έργο που είναι ίσως το μόνο απόλυτα ώριμο σε όλη την Περιφέρεια», δήλωσε στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ο πρόεδρος της ΕΜΧ Κώστας Γανιάρης, σημειώνοντας πως γι αυτόν ακριβώς το λόγο γίνεται αυτή τη  στιγμή το Τριήμερο Εργασίας για τη Μαστίχα Χίου. «Είναι ο καταλληλότερος χρόνος να αναδειχθεί η αναγκαιότητα να αποκτήσει η Χίος  θεματικό Μουσείο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας»
Το Μουσείο Μαστίχας  με προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ θα αναγερθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο, έκτασης  50 στρεμμάτων, της ΕΜΧ, που βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Μαστιχοχωρίων, κοντά στο Πυργί, δηλαδή στο φυσικό του χώρο.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, στο ίδιο ανήκει και η ευθύνη του Τριημέρου Εργασίας για τη Μαστίχα, το οποίο έχει 7 θεματικά μουσεία στο ενεργητικό του και άρα την απαιτούμενη εμπειρία.
Η Χίος απαιτεί να αποκτήσει θεματικό μουσείο μαστίχας, όπως απόκτησαν η Σπάρτη και η Λέσβος  Μουσείο ελαιολάδου,  το Σουφλί μουσείο μετάξης, η Δημητσάνα μουσείο πυριτιδοποιίας. «Για να γίνει αντιληπτή  η ωφελιμότητα που θα έχει για τα μαστιχοχώρια ειδικά και για τη Χίο γενικότερα η ύπαρξη ενός τέτοιου μουσείου, αρκεί  να σας πω ότι στη Δημητσάνα από τότε που έγινε το μουσείο έχουν εξασφαλιστεί 40 χιλιάδες διανυχτερεύσεις», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΜΧ.

Ειδικό επιστημονικό τριήμερο εργασίας με θέμα την ιστορία της μαστίχας Χίου οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με τη συγχρηματοδότηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου.
Στόχος του 11ου Τριημέρου Εργασίας είναι η προώθηση της ιστορικής έρευνας και η καταγραφή της παράδοσης σχετικά με τους τρόπους παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και κατανάλωσης της μαστίχας Χίου. Το τριήμερο εργασίας αποτελεί μέρος της προετοιμασίας του ΠΙΟΠ και της ΄Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών για τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στη μαστίχα, στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων.
Βασική επιδίωξη των εργασιών του Τριημέρου θα είναι η διεπιστημονική και διαχρονική προσέγγιση του θέματος, καθώς και η διερεύνηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής του διάστασης. Το πρόγραμμα των εργασιών αυτών αποτελείται από 34 συνολικά ανακοινώσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων έγκριτων επιστημόνων και επιχειρούν να αναδείξουν νέες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της μαστίχας.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ακολουθώντας την αρχή της οργάνωσης Τριημέρων Εργασίας σε συνεργασία με φορείς σύγχρονης παραγωγής ελληνικών προϊόντων, οργανώνει επιστημονικές σε συνεργασία με φορείς σύγχρονης παραγωγής ελληνικών προϊόντων. Στόχος των επιστημονικών αυτών συναντήσεων είναι η ζύμωση των απόψεων διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και της ενεργούς επιχειρηματικής κοινότητας, η συνέργεια της οποίας επιδιώκεται με τη μορφή της χορηγίας των Τριημέρων. Σκοπός της επιδιωκόμενης συνεργασίας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων, στο πολιτιστικό επίπεδο, μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων που ενδιαφέρονται για την προώθηση της ιστορικής έρευνας και των μεγάλων μονάδων σύγχρονης παραγωγής, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μέλλον ενδιαφερόμενες για την ιστορία του κλάδου τους, με στόχο να προωθηθεί η ιστορική έρευνα στον τομέα των βασικών ελληνικών προϊόντων διατροφής και εξαγωγής.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 (dimokratiki.org)