Αρχική Απόψεις Aρθρα Mike Taylor: Για την προστασία της χιώτικης ορχιδέας

Mike Taylor: Για την προστασία της χιώτικης ορχιδέας

16

 Την καταστροφή των σπάνιων ορχιδέων της Χίου από την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία, καταγγέλλει ως ένα λυπηρό γεγονός για τον τόπο μας, ο Χιολάτρης Mike Taylor, με δελτίο τύπου που διαβίβασε μεταφρασμένο από τα αγγλικά ο συμπολίτης μας Θόδωρος Χαβιάρας, τον οποίο και ευχαριστούμε:
 
 

«Όπως ήδη γνωρίζετε, εδώ και 17 χρόνια περνώ στη νησί της Χίου το ένα τρίτο της ζωής μου κάθε χρόνο, μελετώντας τη ζωή των εντόμων και τελευταία, τον μεγάλο φυτικό θησαυρό του νησιού και ιδιαίτερα των ορχιδεών.
 Με το σημερινό Δ. Τύπου θα ήθελα να ενημερώσω τις Αρχές αλλά και τους πολίτες της Χίου για ένα γεγονός που απογοήτευσε και στεναχώρεσε δεκάδες επισκέπτες που έφθασαν εδώ, για να μελετήσουν και να δουν τα σπάνια είδη ορχιεδών που πρώτος αποκάλυψε ο φίλος Παντελής Σαλιάρης στην περιοχή του Πελλιναίου.
 Πράγματι όταν κατά τις αρχές Απριλίου επισκεφθήκαμε τις πλαγιές του Πελλιναίου, κοντά στο καταφύγιο, προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι οι σπάνιες ορχιδέες είχαν φαγωθεί από κοπάδια κατσικιών που φέτος, εντελώς πρώϊμα μεταφέρθηκαν εκεί.
 Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επισκεπτών, καθηγητών Πανεπιστημίων αλλά και ειδικών μελετητών της ορχιδέας, οι οποίοι, ζήτησαν να διαμαρτυρηθούν εντονότατα, όχι μόνο διότι ξόδεψαν σοβαρά χρηματικά ποσά για το ταξίδι από διάφορες χώρες ως εδώ, (υπολογίζεται χονδρικά 2.000 – 2.500 ευρώ ο καθ’ ένας) αλλά και διότι, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Natura 2000 σύμφωνα με διεθνή Συνθήκη που υπέγραψε η Ελλάδα για την προστασία της Φύσης.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παραπάνω Συνθήκη δεν απαγορεύει τη βόσκηση (κάθε άλλο μάλιστα), αλλά απαγορεύει ρητά την αλλαγή των παραδοσιακών μεθόδων και πρακτικών στην άσκηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 Αν επαληθεύονται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι βοσκοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν νωρίτερα φέτος τα «χειμαδιά», το συγκεκριμένο γεγονός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα διότι  έχουμε καταστρατήγηση της Συνθήκης κι αυτό εξ αιτίας ότι  η Δασική Υπηρεσία  τοπικά,  ή δεν γνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη ή το Υπουργείο που προΐσταται δεν ασκεί την εποπτεία που οφείλει για την εφαρμογή της.
 Στο πλαίσιο των αντιδράσεων μας τοπικά και διεθνώς επισκεφθήκαμε  τον κ. Νομάρχη Χίου, μαζί με τουριστικούς παράγοντες και πολίτες που παρακολουθούν τη ζωή στη φύση, για να διαμαρτυρηθούμε. Ο κ. Νομάρχης, αφού μας άκουσε δήλωσε ότι δεν ασκεί ο ίδιος εποπτεία στη Δασική Υπηρεσία κι ότι θα έπρεπε να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πράγμα που κάνουμε ήδη.
 Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι η ζημιά που προκαλείται στο νησί της Χίου από παρόμοιες παραλείψεις ή άγνοια των υποχρεώσεων των δημόσιων υπηρεσιών (όπως η Δασική Υπηρεσία)  προκαλεί τεράστιες ζημίες τόσο στην εικόνα της χώρας, όσο και στην τοπική οικονομία κι αυτό, για τον απλούστατο  λόγο ότι «κάποιοι σκοτώνουν τις όρνιθες που κάνουν χρυσά αυγά» σε μία εποχή μάλιστα που η τοπική οικονομία τις έχει απόλυτη ανάγκη.

Χάρη στη συνεργασία σας,  πιστεύω βάσιμα ότι παρόμοιο έγκλημα στη φύση δεν θα επαναληφθεί την ερχόμενη Άνοιξη.


Σας ευχαριστώ θερμά


Mike Taylor
mike.taylor@tiscali.co.uk