Αρχική Πολιτισμός Τέχνη και σκίνος από την εικαστικό Ειρήνη Μπούκλα

Τέχνη και σκίνος από την εικαστικό Ειρήνη Μπούκλα

20

 «Η εικαστικός Ειρήνη Μπούκλα εγκαταστάθηκε προσωρινά στα Μεστά της Χίου προκειμένου να υλοποιήσει ένα καινοτόμο έργο σύγχρονης τέχνης με γενικό τίτλο «Κέντος» και με επίκεντρο την παραδοσιακή καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με παρεμβάσεις σε 100 μαστιχόδεντρα στην περιοχή των Αρμολίων και των Μεστών της Χίου.
Η παραμονή της Ειρήνης στα Μεστά όλο αυτό το διάστημα της επέτρεψε να βιώσει από πρώτο χέρι την παράδοση της περιοχής και τον κάματο που απαιτείται για την παραγωγή της μαστίχας. Η φύση και η αρχιτεκτονική των Μαστιχοχωρίων την ενέπνευσαν και οδήγησαν το καλλιτεχνικό της πνεύμα σε μια εικαστική παρέμβαση μέσα στα χωράφια και πάνω στη γη όπου γίνεται η συγκομιδή της πολύτιμης ρητίνης. Χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούν και οι μαστιχοπαραγωγοί (κόσκινα, σκούπες και ασπρόχωμα) σχεδίασε επαναλαμβανόμενα μοτίβα που παραπέμπουν στα γεωμετρικά διακοσμητικά σχέδια που συναντά κανείς στο Πυργί της Χίου.
 
Μέσω του έργου της η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να ενθαρρύνει την αποθέωση των δέντρων, όχι μόνο στους υπαίθριους χώρους πράσινου, αλλά και στην πόλη, στο δρόμο και οπουδήποτε αλλού, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευθύνη μας για προστασία των δέντρων και υπενθυμίζοντας την τεράστια περιβαλλοντική και πολιτιστική τους αξία.


Παράλληλες δράσεις


Επιθυμώντας να ανταποδώσει την φιλοξενία και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας η Ειρήνη σε συνεργασία με την παιδαγωγό-εικαστικό Γεωργία Μπούκλα διοργάνωσαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στα Μεστά της Χίου ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για τους νεαρούς κατοίκους του χωριού. Στόχος της δράσης αυτής ήταν η διέγερση των οικολογικών ευαισθησιών των παιδιών της περιοχής μέσα από τη δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόλησή τους με την τέχνη. Το πρώτο σκέλος του προγράμματος περιλάμβανε μελέτη, έρευνα και παρατήρηση, ενώ κατά το δεύτερο σκέλος τα παιδιά δημιούργησαν κατασκευές εμπνευσμένες από τα πουλιά της περιοχής, συνδυάζοντας φυσικά υλικά με καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό και μπορούν να αποκτήσουν νέες χρήσεις, μέσω της τέχνης.


Πρακτικές πληροφορίες
για την επίσκεψη


Καθώς η παρέμβαση της καλλιτέχνιδας είναι ευάλωτη στη βροχή θα παραμείνει προσβάσιμη για επίσκεψη όσο το επιτρέπει ο καιρός.
Το πολυμεσικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) που έχει συγκεντρωθεί θα παρουσιαστεί σε εικαστική έκθεση που προγραμματίζεται μέσα στο 2009 σε πόλη της Μεγάλης Βρετανίας.


Επιπλέον πληροφορίες


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ειρήνη Μπούκλα και το έργο της μπορείτε να επισκεφτείτε το web site www.eiriniboukla.eu. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την Ειρήνη στο ires67@yahoo.com ή με το Masticulture στο www.masticulture.com, info@masticulture.com ή 2271076084.


Υποστήριξη –
Χρηματοδότηση


Το πρόγραμμα της προσωρινής μετεγκατάστασης της Ειρήνης Μπούκλα με τίτλο “Κέντος” χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας (Arts Council England) και υποστηρίζεται από το Masticulture.


Ευχαριστίες


Η Ειρήνη επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Αρμολίων για την ευγενική υποστήριξη. Επίσης το Βιβλιοχαρτοπωλείο Πυξίδα της Χίου για την υποστήριξη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου για τα παιδιά.