Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας σε Δήμο Χίου σχετικά με τον υδράργυρο στο νερό

Απάντηση Νομαρχίας σε Δήμο Χίου σχετικά με τον υδράργυρο στο νερό

18


Πολύ καλά πράττει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κάνει συστάσεις στη ΔΕΥΑΧ σχετικά με την αναγκαιότητα να ανακοινώνονται οι χημικές αναλύσεις του νερού.

Προφανώς έχει αναθεωρήσει τη στάση της, αφού στο παρελθόν είχε κάνει ακόμα και μηνύσεις σε επιστήμονες -γιατί έλεγαν ότι δυστυχώς το νερό από την υδατολεκάνη του Κορακάρη λόγω κυρίως της υπεράντλησης παρουσιάζει υδράργυρο άνω του επιτρεπτού ορίου- στο όνομα της μη δυσφήμισης του τόπου.

Στη συνέχεια παραθέτουμε την ανακοίνωση της Νομαρχίας (σ.σ. οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας):

 

“Με αφορμή δηλώσεις του  Προέδρου της ΔΕΥΑΧ και του Δημάρχου Χίου, όπως καταγράφεται σήμερα (24/10/2008) σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, επανερχόμαστε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων του νερού που διενέργησε η Δ/νση Υγείας και Υγιεινής της Ν.Α. Χίου.

Η Δ/νση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής έλαβε δείγματα για τη διενέργεια ελέγχων, από διάφορες περιοχές του Δήμου Χίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Τα δείγματα αυτά απέστειλε για αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

Στη συνέχεια, όταν διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τιμές, όπως οι τιμές των χλωριόντων στον Κάμπο, αλλά και οι τιμές του υδραργύρου στην περιοχή Αγίου Θωμά, υπερβαίνουν τις καθορισμένες, ενέργησε ως όφειλε: ενημέρωσε τη ΔΕΥΑΧ και το Δήμο Χίου ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα και να μας κοινοποιούνται οι αναλύσεις του νερού.

Ο κ. Μουρούνας και ο κ. Δήμαρχος φαίνεται να αμφισβητούν την εγκυρότητα των μετρήσεων του Χημείου του Κράτους, δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι «αναξιόπιστα».


Είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους;


Η Ν.Α. Χίου, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που διενεργούνται για λογαριασμό της, όπως έχει ευθύνη. Κλείνοντας, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και παράλληλα οφείλει να δημοσιοποιεί τις μετρήσεις που γίνονται στον έλεγχο του νερού.


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ