Αρχική Νέα Τοπικά Φιλοζωϊκός: ενημέρωση για συνέδριο φιλοζωϊκών σωματείων

Φιλοζωϊκός: ενημέρωση για συνέδριο φιλοζωϊκών σωματείων

6

 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
αρ. μητρ. Πρωτ. Χίου 467/30-09-96


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


   Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοζωικών Οργανώσεων στην Καρδίτσα την 18η και 19η Οκτωβρίου, το οποίο παρακολούθησαν και μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου.
   Τι αποκομίσαμε; Πως στους περισσότερους πλέον Δήμους της χώρας η τοπική αυτοδιοίκηση άρχισε να αναλαμβάνει τις ευθύνες της σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των εγκαταλειμμένων σκύλων. Αναφέρονται ενδεικτικά οι Δήμοι Βέροιας, Γιαννιτσών, Δράμας, Κοζάνης, Λαμίας και η ΤΕΔΚ και η Νομαρχία Καρδίτσας που συντηρούν καταφύγια αδέσποτων σκύλων και συμμετέχουν στο πρόγραμμα στείρωσης και επανένταξης στο φυσικό περιβάλλον τους. Επίσης, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Καρδίτσας χρηματοδοτούν ιατρεία για την περίθαλψη των ζώων. Οι στειρώσεις που πραγματοποιεί ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας  στα αδέσποτα σκυλιά του Νομού χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το Δήμο ενώ ο Δήμος Κοζάνης προωθεί ζωοφιλικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία.
   Οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδος χρηματοδοτούν, έστω και με συμβολικά ποσά δεδομένου του πλήθους των σκύλων που εγκαταλείπονται, τα ζωοφιλικά σωματεία της περιοχής τους.
   Σε αντίθεση, ο Δήμος Χίου, ενώ σύμφωνα με το Νόμο οφείλει να μεριμνά για την ευζωία των αδέσποτων, όχι μόνο δεν παρέχει καμία βοήθεια στο Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου αλλά παραπέμπει κιόλας όσους έχουν προβλήματα με ζώα σε αυτόν, λες και τα μέλη του είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Προφανώς αυτό εννοούσε η δημοτική αρχή όταν έγραφε στο προεκλογικό φυλλάδιο της πως θα στηρίξει το Φιλοζωικό.
   Επαναλαμβάνουμε πως ο Σύλλογος δεν περισυλλέγει ζώα. Προωθεί τα ζωοφιλικά αισθήματα μέσω εντύπων και αρθρογραφίας. Τα μέλη του κάνουν ότι μπορεί και ο καθένας: αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν και να πληρώσουν τα περιστατικά που θα τύχει να συναντήσουν. Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν ας απευθύνονται στο Δήμο στου οποίου την αρμοδιότητα υπάγονται τα αδέσποτα.